Društvo

JOVANI ANTIĆ (2) OD STRAŠNE BOLESTI PROPADAJU PLUĆA: Može li Srbija da pomogne ovom detetu da PREŽIVI?

Objavljeno: 31.08.2016 | 14:23Izvor: Kurir

Zbog teške srčane mane i bolesti arterije pluća devojčici je hitno potreban aparat koji olakšava iskašljavanje, a koji košta 521.000 dinara, koje njeni roditelji nemaju

Jovana Antić iz Paraćina u januaru je napunila dve godine, ali ne vodi bezbrižan i radostan život kao i sva druga deca već većinu vremena provodi u bolnici, u Dečjoj klinici u Tiršovoj, a ako nije na lečenju – onda je svakog meseca na kontroli kod kardiologa, a još češće kod pulmologa.

– Rođena je u paraćinskom porodilištu deset dana posle termina i već na prvom vađenju krvi lekari su primetili da joj srce nije u redu i odmah su je poslali za Ćupriju, a odatle u Dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu – priča devojčicina majka Valentina.

Ona se sa detetom od prošle nedelje opet nalazi u bolnici jer se devojčica vrlo loše osećala a srce joj radi pod velikim opterećenjem jer pluća ne mogu da se oslobode nagomilanog šlajma. Majka objašnjava da Jovana osim teške urođene srčane mane ima još hipoplaziju jednog plućnog krila i stenozu arterije pluća, što sve dovodi do čestih infekcija pluća koje joj pogoršavaju stanje, pa su pluća već počela da propadaju.

– Lekari smatraju da joj je neophodan aparat za stimulaciju kašlja, da se pluća lakše čiste od nagomilane sluzi i tako bi se olakšao i rad srca. Aparat košta nešto više od 521.000 dinara a mi taj novac nemamo i molim sve koji su u stanju da pomognu jer sva deca zaslužuju da žive – sa tugom govori majka Valentina.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Mala Jovana u uzrastu u kome se nalazi još nije svesna svoje bolesti ali želi da radi sve što i druga deca – da trči i da se igra, što joj je od rođenja uskraćeno. Ima stariju sestru, četvorogodišnju Miljanu, koja joj pomaže u najtežim trenucima i uvek je uz nju, osim kada je u bolnici, kao sada.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Dok se doktori trude da Jovanino srce i pluća održe u funkciji, Udruženje “Srce Srbije” organizuje sutra u “Akva parku” u Jagodini veliki humanitarni koncert, od 21 sat do jutra, a sav novac biće iskorišćen za lečenje ove preslatke devojčice.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Jovani možemo pomoći i uplatama na sledeće račune:
Dinarski: 160-449125-31
Devizni: 00-540-0001640.6
IBAN: RS35160005400001640658

ili

Upiši 187 i pošalji sms na 3030, cena poruke 100 dinara.

 

 

(Z. R. P.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u