Društvo

JEDEMO SVINJE NA SEDATIVIMA: Pljeskavice su nam pune hormona!

Objavljeno: 29.07.2014 | 14:37Izvor: Telegraf.rs

Toga nema na svega dva do tri mesta u Beogradu. Kod nas u roštilj meso stavljaju loj, soju, vodu i dodaju pileći MOM (mašinski otkošćemo meso) treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. A u kostima se deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici - kaže dr Miroslav Stojšić

Gotovo da ne postoji meso ili proizvod od mesa koji je bez otrova ili aditiva. Ništa od toga nije bezbedno za decu i odrasle. Sve je prepuno hormona, emulgatora i antibiotika, pišu “Večernje Novosti”.

Dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije, kaže da farmeri u stočnu hranu stalno ubacuju kokcidiostatike, koji se koriste kada živina dobije dijareju, i to najviše tri dana.

Živina to jede 30 dana, poslednjih pet dana pred klanje ne. Ali on ne može da se neutrališe za to vreme, već ostaje u kostima i mesu. Kad to jede svakodnevno, živini se uništava tkivo štitne žlezde, dolazi do disbalansa hormona, i zato se utove do tri i više kilograma, za samo 35 dana. Čovek kada jeto to meso, do istog oštećenja dolazi i kod njega – kaže Stojšić.

Iza “ukusnih” pljeskavica često se krije i zabranjeni polifosfat.

- On utiče na obolevanje od raka debelog creva. Ništa bolje nije ni svinjsko meso jer se u njihovoj ishrani koristi puno hormona, antibiotika i sedativa. Zahvaljujući tome prase je za pet meseci zrelo za klanje  – kaže Stojšić.

On podseća da imamo pravilnik u kom piše da se meso za pljeskavice i ćevape pravi od junećeg mesa prve i druge kategorije, od dva odsto soli.

Toga nema na svega dva do tri mesta u Beogradu. Kod nas u roštilj meso stavljaju loj, soju, vodu i dodaju pileći MOM (mašinski otkošćemo meso) treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. A u kostima se deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici – kaže ovaj stručnjak.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u