Društvo

IZNENADILA I LEKARE Baka sa Zlatibora prohodala treći put u 101. godini

Objavljeno: 29.05.2016 | 10:10Izvor: Blic

Stanimirka Žilović iz Golova na Zlatiboru nervozno se vrpolji u bolesničkom krevetu ortopedskog odeljenja užičke bolnice i raspituje se kad će kući.

Ništa neobično za neupućenog koji ne zna da je ovoj ženi, rođenoj daleke 1916. godine, u utorak operisano polomljeno koleno. A već u četvrtak počela je da se oslanja na noge i hoda uz pomoć pomagala.

Ortopediju je upoznala pre deceniju, kada su joj doktori u njenoj devedesetoj ugradili veštački kuk.

- Žurim kući, moram da okopam vrt i zalivam ruže - žalila nam se Stanimirka pošto je treći put prohodala.

Tako brz oporavak starice od 101 godine nisu očekivali ni doktori.

- U nedelju je pala u svojoj kući i polomila koleno. Već u utorak je operisana, ugrađena joj je metalna pločica. S obzirom na njene godine, imali smo dilemu da li da je ostavimo u gipsu ili podvrgnemo operaciji. Odlučili smo se za ovo drugo, jer da je ostala u gipsu, morala bi da leži dva meseca i postojao bi veliki rizik od komplikacija koje najčešće izazivaju smrt kod starijih osoba - priča nam dr Aleksandar Moljević koji je operisao Stanimirku.

Ne sećam se kad sam poslednji put popila neku tabletu. Ko je pio lekove taj je umro.

I sam se čudom čudio kad je listao istoriju bolesti svoje pacijentkinje. Jedina njena "bolest" je, kaže, starost.

- Ne sećam se kad sam poslednji put popila neki prašak ili tabletu. Ko je pio lekove taj je umro. Ja sam to odavno bacila, mani te đavole od mene - hvali nam se razgovetno seljanka sa Zlatibora.

Za desetak dana, prognoziraju lekari, Stanimirka će kući, a za par meseci ponovo će moći samostalno da hoda.

- Počela je da ustaje bez oslonca, doduše uz pomoć terapeuta, a to je fantastično s obzirom na njene godine - objašnjava dr Miroslav Selaković, fizijatar koji nadzire njen oporavak.

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Doktor Moljević kaže da Stanimirka Žilović nije najstarija pacijentkinja koju je digao na noge posle preloma kolena. Na početku karijere operisao je Anu Pečenicu iz Višegrada, koja je tada imala 102 godine. Umrla je tri leta kasnije.

Stanimirka kao kraljica

Starica od pre deset godina na istoj nozi koju je onomad polomila nosi endoprotezu.

- Sličan veštački kuk nosi i britanska kraljica Elizabeta. Kao i Stanimirki Žilović, i engleskoj plemkinji proteza je ugrađena u devedesetoj godini - priča osoblje ortopedije užičke bolnice.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u