Društvo

ISTINA O FINANSIRANJU KARAĐORĐEVIĆA: Evo koliko novca prima srpski kralj i koliko duguje za struju!

Objavljeno: 29.08.2014 | 18:31Izvor: Telegraf.rs

Trenutni dug Fonda Kraljevski Dvor za neplaćenu električnu energiju od prošle godine iznosi oko 1.000.000 dinara, koji se redovno izmiruje u šest mesečnih rata, a država ne isplaćuje novac porodici Karađorđević, i ona sve sopstvene troškove pokriva od sopstvenih sredstava

Nakon vesti da je srpski Kraljevski par Karađorđević u toku prošle nedelje proveo četiri dana na Bermudama kao gosti milijardera Pitera Grina i premijera Majkla Danklija, po ko zna koji put pokrenulo se pitanje finansiranja Dvorskog kompleksa na Dedinju i Srpske Kraljevske porodice. Telegraf.rs vam ekskluzivno prenosi pravu istinu o finansiranju srpskog Versaja.

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije za potrebe preventivne zaštite i prezentacije kulturnog dobra Dvorskog kompleksa na Dedinju koji je spomenik kulture od nacionalnog značaja i koji se nalazi u vlasništvu Republike Srbije, iz republičkog budzeta izdvaja 40 miliona dinara.

Taj novac troši se na tekuća održavanja Dvorskog kompleksa koji podrazumeva održavanje Dvorskog parka površine 135 hektara, održavanje zgrada Belog i Kraljevskog dvora ukupne površine od oko 8.000 kvadratnih metara. Pored tekućeg održavanja Dvorskog kompleksa novac se troši i za prezentaciju spomenika kulture, organizaciju književnih promocija, umetničkih izložbi, naučnih konferencija i diplomatskih skupova.

FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

Ministarstvo kulture upućuje sredstva za održavanje Dvorskog kompleksa na račun Fonda Kraljevski Dvor koji je zadužen za realizaciju aktivnosti preventivne zaštite i prezentacije kulturnog dobra Dvorskog kompleksa na Dedinju, i na kraju svake godine podnosi finansijski izveštaj Ministarstvu kulture.

Drugim rečima, država ne isplaćuje novac porodici Karađorđević, i porodica Karađorđevic sve sopstvene troškove pokriva od sopstvenih sredstava.

DA LI KARAĐORĐEVIĆI NE PLAĆAJU STRUJU???

Fond Kraljevski Dvor potpisao je ugovor sa EPS-om o reprogramu duga u maju 2014. godine i neplaćena dugovanja od prošle godine izmiruje u šest mesečnih ratakoje uplaćuje zajedno sa redovnim mesečnim računima za struju.

Foto: Marko TodorovićA

Foto: Marko TodorovićA

Trenutni dug Fonda Kraljevski Dvor za neplaćenu električnu energiju od prošle godine iznosi oko 1.000.000 dinara. Važno je napomenuti da zajedno sa plaćanjem mesečnih rata, Fond Kraljevski Dvor redovno izmiruje i svoje mesečne račune i nema dodatnih dugovanja.

Kako su nam rekli u Službi za odnose sa javnošću Kraljevskog dvora, u skladu sa ugovorom Fonda Kraljevski Dvor i EPS-a sva dugovanja redovno se izmiruju po ugovoru o reprogramu.

Do inicijalnog kašnjenja sa izmirivanjem računa za električnu energiju je došlo iz razloga što Republika Srbija još uvek nije kompenzovala troškove državne sahrane posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević iz maja 2013. godine, iako je odlukom vlade broj 02-5857/2012 od 8. septembra 2012. godine definisano obrazovanje Organizacionog odbora, a da je navedenom Odlukom propisano da Rešenje o troškovima realizacije ove odluke donosi Vlada na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja.

Jednostavno rečeno, da je ovo pitanje rešeno na vreme,u ovom trenutku ne bi bilo nikakvog duga za struju.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u