Društvo

ISPOVEST IZ PAKLA DROGE: Otac i sin zajedno pokušavaju da se izleče od zavisnosti!

Objavljeno: 19.12.2014 | 09:30Izvor: Telegraf.rs

Ljudi koji žive u paklu droge znaju ko je umro od predoziranja, ali precizne evidencije nema

Na području jablaničkog okruga registrovano je 550 narkomana, a ove godine u odnosu na prošlu, broj novoregistrovanih je gotovo udvostručen.

Stručnjaci procenjuju da u ovom kroju ovisnika ima bar tri puta više. Niko nema preciznu evidenciju o tome koliko je narkomana umrlo od predoziranja ili trovanja drogom, ali oni sami ističu da je za godinu dana bilo takvih 10 slučajeva, a samo u poslednjih mesec dana čak tri. 

Slobodan Marković, višedecenijski narkoman, u tzv. je programu smanjenja štete metadonom, a od ove bolesti zavisnosti pokušava da spase i svog sina.

Možda mi je to božja kazna što sam ikada uzeo drogu. Trudim se da njega izvučem i spasem muka kroz koje prolazimo. Da nije ove terapije mnogi bi ponovo završili na ulici, a sigurno bi bio povećan i broj kaznenih dela – priča Slobodan.

U službi psihijatrije Opšte bolnice navode da je na terapiji metadonom 17 zavisnika, a buprenorfinom 32. U odnosu na pre dve godine broj pacijenata koji se leče povećan je za deset, dok je broj pregleda sa 389 u prošloj godini, skočio na 734.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u