Društvo

Ispovest Bojana, koji radi u Londonu: Najgora plata je 1.170 evra, objasnio je kako možete da se zaposlite ako ste stranac (FOTO)

Objavljeno: 29.12.2016 | 17:48Izvor: Telegraf.rs

Mesečna zarada najnižih zanimanja je do 1.000 funti (1.170 evra). Neka pristojnija mesečna zarada na početnim i srednjim pozicijama mladih profesionalaca je imeđu 1.500 (1.756 evra) i 3.000 funti (3.512) dok su menadžerske, direktorske i partnerske pozicije znatno plaćenije

Konsultant Bojan Krstić (29) je još nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu odlučio da napusti Srbiju. Bojanu i svima koji su ga lično poznavali činilo se da Beograd nije bio skrojen po njegovoj meri. Korak po korak, Bojan je završio u svetskoj prestonici i centru finansijske moći – Londonu. Dom mnogih ljudi poznatih širom sveta, najkvalitetnije muzike, najrazličitijih pabova i klubova, postao je njegov dom zahvaljujući stranoj firmi koja ga je poslala tamo.

Bilo mu je u neku ruku lakše zato što mu je strana kompanija za koju je radio ovde pronašla stan i revidirala ugovor za iznajmljivanje ne bi li ga zaštitili od rizika.

– Odluku je bilo lako doneti. Pogotovo kada ste obrazovani na najboljem fakultetu u zemlji, na kome su vas naučili da cenite svoje znanje i nikako ne prihvatate atribut-status tek svršenog akademskog građanina koji “ne zna ništa”, te mora da prihvati bilo kakav posao, ne bi li nekada ostvario svoje snove. Ovakvu odluku svakog dana donese nekoliko stotina studenata u Srbiji, to je bar lako. Ono što nije i što izgleda gotovo nemoguće jeste njena realizacija. Zato sam morao da se zaposlim u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kako se zaposliti tamo ako vas već ne pošalje neka firma odavde?

– Meni je to bio najveći projekat u životu. Gotovo da je nemoguće sastaviti sve elemente koji su neophodni za zaposlenje i odlazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, s obzirom na okolnosti i breme koje nosi posedovanje srpskog pasoša. Lično sam mislio da je najznačajniji (i najteži) deo dobiti poslovnu ponudu. Međutim, pravi problemi nastaju nakon toga.

– Poslodavac mora da se uskladi sa Zakonom o radu na nivou Evropske unije, prema kome mora da sprovede test tržišta rada u Ujedinjenom Kraljevstvu i prvo tu da se oglasi, a nakon toga da proceduru ponovi u zemljama članicama EU. Tako da iako ste dobili poslovnu ponudu, nije izvesno da ćete dobiti zeleno svetlo Kraljevine i otići tamo, što ume jako da bude frustrirajuće.

– Na kraju, dodatni deo je administracija, koja uključuje polaganje testa engleskog jezika (IELTS) sa predefinisanim minimumom, kao i dokazivanja svih detalja prethodnog zaposlenja u Srbiji poslednjih godina (ugovori o radu, izvodi banaka, isplatni listići, prevedena univerzitetska diploma na engleski jezik, putovanja iz trenutnog i prethodnog pasoša u poslednjih 10 godina i sve vize koje ste eventualno dobijali). Ovaj “put” traje skoro godinu dana.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Koliko se kreću plate u Londonu?

– Jako je teško odgovoriti na ovo pitanje. Zarade u Londonu se ne vezuju toliko za zanimanja, a još manje za formalne titule, koliko se vezuju za renomiranost i reputaciju kompanije u kojoj je neko zaposlen. Pa tako, u globalnim kompanijama koje su poznate u celom svetu, neko može imati i deset hiljada funti višu godišnju zaradu od nekoga ko radi na istoj poziciji u manje poznatoj i manje uticajnoj kompaniji.

– Rekao bih da je mesečna zarada najnižih zanimanja do 1.000 funti (1.170 evra) što je svakako ispod prosečne zarade i sigurno iziskuje iznajmljivanje neke male sobe na periferiji grada. Neka pristojnija mesečna zarada na početnim i srednjim pozicijama mladih profesionalaca je imeđu 1.500 (1.756 evra) i 3.000 funti (3.512) dok su menadžerske, direktorske i partnerske pozicije znatno plaćenije (imajte na umu da je Ujedinjeno Kraljevstvo zemlja sa najvećim brojem milijardera).

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Može li tamo od plate da se živi? A da se nešto uštedi?

– Rekao bih da prosečna osoba koja dođe iz Srbije može pristojno da živi i od prosečne zarade, s obzirom da i nije navikla da kupuje artikle koji su u Srbiji nerealno skupi, a ovde nisu. Što se tiče uštede, London definitivno nije grad u koji se ide da bi se zaradio novac ili da bi se uštedelo – ovde se dolazi da bi se gradila karijera, da bi čovek bio srećan u koktelu najraznovrsnijih stvari koje London nudi na svakom koraku, da bi se osetio ritam modernog “sveta u malom»”, ukus diverziteta kultura, manira, hrane, mirisa, muzike…

- Politika koju inicira kraljica je podsticanje življenja sadašnjeg trenutka, a ne štednja. U tom smislu, jako su visoki porezi na imovinu, na izdavanje stanova… kako se novac ne bi vezivao za nekretnine, kao ranije.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Da li je Engleska skupa?

Ujedinjeno Kraljevstvo je svakako jedan od najskupljih delova sveta za život. London, dodatno, znatno krivi ovu liniju na grafikonu sveukupnih troškova, te nije čudno što na istim pozicijama i u istim kompanijama, zaposleni primaju znatno višu godišnju zaradu u Londonu, u odnosu na svoje kolege u kancelarijama u Birmingemu, Oksfordu, Edinburgu, Glazgovu itd. Cenovni parametri u Londonu su značajno drugačiji od beogradskih: mnoge namirnice ili artikli koji su u Londonu jeftini, u Beogradu nisu, a mnoge usluge koje su kod nas prilično priuštive (frizeri, kafići, Internet, gradski i nacionalni prevoz, rente stanova) su u Londonu više nego skupe.

– Međutim, kvalitet života u Londonu je neuporedivo viši u odnosu na Beograd. Da bi se uspešno upravljalo troškovima, pre svega treba isplanirati koliki će biti troškovi stana i prevoza. Ovo zavisi od lokacije / zone u gradu, a London ima devet zona. Sa udaljavanjem od zone 1 cene rente opadaju (ali ne značajno), dok cene prevoza rastu. Ja živim u zoni 2 u Izlingtonu, što znači da je cena mesečnog londonskog tjuba oko 130 funti (152 evra) za zonu 1+2.

– Renta jednosobnog stana u Izlingtonu je oko 1.500 funti (1.756 evra). Važna stavka koju treba imati na umu kada kalkulišete troškove jeste i opštinski porez. Praktično, to znači da što ste bliži centralnom Londonu, porez na lokaciju vam je viši. U zoni 2 je oko 100 funti (117 evra) mesečno.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kojim zanimanjima se tamo stranci bave?

– Takvo nešto ne postoji u Londonu, jer je London grad stranaca. To je višemilionski svet u malom, zaista. Moje iskustvo pokazuje da kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu neguju različitost nacionalnosti i da regrutuju profesionalce, a ne nosioce određene vrste pasoša. Imaju na to uticaj istorijski tokovi, naravno.

– Englezi su saglasni u tome da je njihova moderna domovina sagrađena na temeljima priliva mozgova sa raznih strana sveta. Dakle, stranac u Londonu može doslovce da se bavi poslom ka kome ima najviše aspiracija.

Kako vam je tamo?

– Iznajmljujem stan u Zoni 2 u severnom, rezidencijalnom, delu Londona zvanom Hajburi end Izlington i mogu reći da sam srećan što mogu da priuštim da živim sam u njemu. Priroda mog posla je takva da mnogo putujem širom zemlje i Evrope, te nisam često radnim danima u Londonu, ali vikendima zato jesam.

– Tada uživam diverzitet i bogatstvo sadržaja, ljudi, londonskih boja, svetksih ukusa, delova grada, arhitektonskih dostignuća, muzeja i svega ostalog što London ima da ponudi. Mislim da u Londonu čoveku ne može nikada biti dosadno – zaključuje Krstić.

(Slađana Vasić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u