Društvo

IMAJU LI OBRAZA? OGNJANOVIĆI U POLICIJI: To su naše pare! Nemamo obavezu da se pravdamo bilo kome!

Objavljeno: 27.12.2014 | 16:22Izvor: Telegraf.rs

Roditelji preminule Tijane Ognjanović, Jelena i Nebojša juče su satima saslušavani u policiji jer su pod istragom da su proneverili veliki deo sakupljenih sredstava. Prilikom ispitivanja, inspektorima su rekli da je preostali novac njihov kao i da nemaju moralnu niti zakonsku obavezu da se pravdaju bilo kome

Nebojša i Jelena Ognjanović su juče na saslušanju u policiji praktično priznali pljačku novca koji je prikupljan za lečenje njihove ćerke Tijane u Americi.

Na gotovo sva pitanja inspektora Radne grupe o tome gde su potrošili i sakrili milione sakupljene u humanitarnoj akciji oni su odgovarali tvrdnjama da su to njihove pare i da nemaju ni zakonsku ni moralnu obavezu da bilo kome polažu račune?!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ISPITIVANI SATIMA

Ognjanovići su, inače, u policiji saslušani odvojeno i na ključna pitanja o spornim milionima dali su oprečne odgovore. Majka Jelena je inspektorima doslovce rekla:

- Taj novac je naš! Nemam moralnu i zakonski obavezu da ni vama ni bilo kome drugom polažem račune - rekla je Jelena.

Na pitanje policajaca kako je taj novac njihov i da li ga je zaradila, ona je mrtva hladna odgovorila: “Jesam, zaradila sam ga, zaslužila sam ga! Pare su moje!”

Posle toga se branila ćutanjem, a odbila je predlog policajaca da na detektoru laži odgovori na pitanja na koja je u odvojenom razgovoru odgovorio njen suprug.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nebojša Ognjanović je tokom ispitivanja, očigledno svestan da se upetljao u laži, policajcima cinično rekao: “Ne možete nam ništa, nismo prekršili zakon!”

Ipak, njihova pozicija dodatno je pogoršana pošto je Radna grupa MUP koja se bavi ovim slučajem otkrila da su, pored dva računa u Srpskoj i Morgan čejs banci, Tijanin novac prebacivali na treći privatni račun u jednoj banci u Beču.

Nebojša je priznao da ima novac na tom računu, ali je rekao da to nisu Tijanine pare, već da mu je ta sredstva prebacio prijatelj iz akcije u kojoj su u Ausriji sakupljali pare zapomoć njemu i supruzi. Kada su ga inspektori pitali kakva je to akcija i kada je i gde organizovana, odbio je da odgovori!

Kada su ga suočili sa dokazima da je podizao keš sa Tijaninih računa, odgovorio je: “Nemam objašnjenje!”  – prepričava naš sagovornik i dodaje da je Nebojša Ognjanović sve vreme  “vrteo policajce u krug”: “On je vrlo lukav, inteligentan i promućuran čovek..”

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

MORAJU DA ODGOVARAJU

Inače, inspektori Radne grupe ostali su zapanjeni kada im je Nebojša Ognjanović rekao da ne razume zašto se uopšte vodi ova istraga i zašto je sud sprovodio ostavinsku raspravu!?!

- Čovek je bukvalno rekao da su sve te pare njihove, da su on i Jelena živi i da ne zna zašto je uopšte pokrenuta ostavinska rasprava. Doslovce je rekao: “Te pare su moje i Jelenine. Mi smo živi. Nismo morali nikome ništa da damo, ni Institutu ni bilo kome, mogli smo i da sahranimo Tijanu u Americi i zadržimo sve pare za sebe - prenosi naš sagovornik.

Srpska javnost potpuno je šokirana najnovijim saznanjima u aferi “Ognjanović”.Kriminolog Marko Nicović kaže da su Tijanini roditelji proneverili novac građana Srbije, a za to se, kako kaže, ide i u zatvor.

- Jednostavno, oni su novac sakupljan za jednu svrhu, osnosno za lečenje njihove ćerke, očigledno upotrebiliu drugu svrhu, što je protivzakonito. Počinili su krivično delopronevere, i to na jedan izuzetno surov način. Ljudi su pokušali da zarade na bolesti i smrti svog deteta, što jeste za zatvor - kaže Nicović za Informer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

PODNETE PRIJAVE ZA PREVARU I PRANJE NOVCA

Policija je u petak podnela krivičnu prijavu protiv roditelja Tijane Ognjanović zbog sumnje da su počinili krivična dela prevare i pranja novca, saopštio je MUP. Kako se navodi, postoji sumnja da su od novca namenjenog Tijaninom lečenju 100.000 dolara i 7.400 evra zadržali za sebe. Sumnja se da su taj novac saračuna u američkoj banci prebacili na Nebojšin lični račun otvoren u Srpskoj banci a. d. u Beogradu, saopštio je MUP Srbije.

IZNELI MILIONE U CRNU GORU I MAĐARSKU?

Istraga Radne grupe MUP utvrdila je da su Ognjanovići posle smrti u više navrata odlazili u Mađarsku i Crnu Goru, iako za to nije bilo povoda.

- Vrlo su sumnjiva ta njihova česta putovanja u Crnu Goru i Mađarsku, jer nije bilo značajnih razloga da tamo putuju u toliko navrata. Postoje indicije da su deo novca za lečenje izneli upravo u te dve zemlje. Ognjanovićima su juče postavljali pitanja o tome, a kada je Nebojša upitan zašto je išao u te dve zemlje, hladno je odgovorio: “Je l’ mi vas pitamo gde putujete?!”

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

TOK TIJANINIH TROŠKOVA:

- 2,75 miliona evra prikupljeno od donacija

- 2,6 miliona evra od tih para uplaćeno na račun u Komercijalnoj banci

- 7,400 evra uplaćeno je na račun Nebojše Ognjanovića u srpskoj banci

- 100.000 dolara uplaćeno na račun Jelene Ognjanović u Morgan Čejs banci (18.ooo dolara već se nalazilo na tom računu)

- 100.000 dolara kasnije prebačeno sa računa u Morgan Čejsu na račun u Srpskoj banci

- 18.400 dolara Jelena Ognjanović podigla u kešu sa računa u Morgan Čejs banci

- 1.112.000 dolara navodno dato za lečenje u Hjustonu

- 1,66 miliona evra ostalo je posle Tijanine smrti kao predmet ostavinske rasprave

- 1,2 miliona evra Ognjanovići donirali Institutu za majku i dete

- 440.000 evra ostalo na računu u Komercijalnoj banci


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u