Društvo

IMA LI NEKO DA OŽENI SRPKINJU? Žene iz regiona za brak sa Hrvatima nude 10.000 evra i još ponešto

Objavljeno: 26.09.2016 | 10:06Izvor: Blic

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju doneo je novi običaj, pa tako žene traže mladoženje preko oglasa i nude cifre mnogostruko više nego što se daju prilikom primopredaje devojaka iz roditeljske kuće.

Posedovanjem pasoša sa žutim zvezdicama cena hrvatskih samaca porasla je do 10.000 eura, koliko im se u pojedinim oglasima nudi za potpisivanje bračnih dokumenata s partnerkom iz države koja još nije član EU.

"Ima li neki muškarac da oženi devojku iz Srbije zbog papira uz novčanu naknadu? Eto, ona je spremna da plati, ja sam javio, kontaktirajte me da vas spojim i eto to je to… javite se u inbox. Mladoženja koji pristane na ovu ponudu automatski dobija posao u Nemačkoj jer on mora da bude ovde, a njen razlog jeste taj da bude sa svojim bračnim partnerom", stoji u jednom oglasu na društvenim mrežama, piše Slobodna dalmacija.

Radi se o tome da devojka iz Srbije želi otići u Nemačku gde bi živela i radila, ali budući da njena država nije u Evropskoj uniji, otežana joj je mogućnost trajnijeg boravka. Žene iz regiona setile su se stoga rešenja svog problema. Hrvatski građani se mogu slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima.

U državama koje su hrvatskim radnicima uvele ograničenja zapošljavanja i prelazna razdoblja, nakon godinu dana rada uz takozvanu EU radnu dozvolu, kao hrvatski državljanin možete dobiti trajnu dozvolu rada u toj državi članici, nezavisno o važećim ograničenjima za hrvatske građane. Srpkinje, Bosanke i Makedonke spremne su stoga platiti mladoženju za kojeg nije važno kako izgleda nego da ima pravi pasoš.

"Sve je dobro dok se ne zaljubi"

Osim bračnog statusa, mladoženji se time menja i izbor karijere jer da bi brak imao smisao, budući da se hrvatsko državljanstvo ne dobija automatski, treba da ode u Nemačku na radno mesto koje će mu osigurati mlada. Po njegovom dolasku u Nemačku i zapošljavanju, ubrzo dolazi i supruga koja bez problema dobija dozvolu boravka koa supruga državljanina zemlje koja je članica EU. Na taj način devojka nema problema s ostankom u Nemačkoj te može sebi naći posao.

Ena je na taj način otišla iz Karaule kraj Travnika u Rojtlingen da bi se pridružila suprugu Hrvatu kojem je pre venčanja, skladno dogovoru, našla posao u restoranskoj kuhinji.

- On radi kao pomoćni kuvar u restoranu čiji vlasnik je Turčin. Bolje mu je nego u Hrvatskoj gde je radio kao fizički radnik na gradilištu. Ja sam otišla za njim i zaposlila sam se u svojoj struci kao frizerka. Svako živi u svom stanu, ali ja sam kod njega ostavila dosta svoje odeće, obuće, higijenskih potrepština, fotografija za slučaj da dođe kontrola. Dođem do njega dva-tri puta nedeljno u stan da me vide komšije, a svratim mu i do posla. Njemu nije bilo teško otići iz Hrvatske jer je pobegao od nesretne ljubavi, a ja sam jedva dočekala otići iz svog sela u kojem imamo jedan semafor. Odmah sam mu dala tri hiljade evra, a ostatak od još tri hiljade, mu isplaćujem mesečno. Ako se zaljubim u Nemca koji će i mene hteti, udaću ću se za njega, a ako ne, čekaću dok ne rešim svoj status dugotrajnim boravkom i radom. Sve je dobro dok se moj muž ne zaljubi - objašnjava Ena.

Međutim, ovakav aranžman podrazumijeva menjanje života mladoženje pa takve dobrovoljace nije lako naći. Nude se stoga visoki iznosi koji se kao i u opisanom slučaju daju u ratama jer je upravo neimaština naterala devojke na takve dogovore te često nemaju puni iznos za isplatu na ruke. Osim toga, isplata na rate je i garancija da novi mladoženja neće nestati nakon što dobije miraz.

Drugi način je da mlada dođe u Hrvatsku i živi tu do dobijanja državljanstva. Nezaposlene devojke koje po svaku cenu žele da odu iz svojih neevropskih država pribegavaju tom manje popularnom, ali prihvatljivom rešenju. Ako već mladoženja ne želi da ide iz zemlje, spremna je da ona živi i radi u Hrvatskoj, bar dok i sama ne dobije hrvatsko državljanstvo i popularni "zvezdani pasoš".

- Imate sudbine ljudi koji beže iz svojih država, zemalja u okruženju, a Hrvatska je ulaskom u Evropsku uniju poželjna destinacija za bolji život i zapošljavanje. Prema Zakonu o državljanstvu, policija na zahtev Odeljenja upravnih i inspekcijskih poslova, u čijoj je nadležnosti rešavanje zahteva o državljanstvu, proverava na terenu sve uslove koje osoba treba da ispuni, od poznavanja jezika, pisma, istorije i drugog. Proverava se i sa komšijama i rođacima da li te osobe koje su u braku žive zaista u zajedničkoj kući. Poznat mi je slučaj bosanske državljanke koja se udala za Hrvata jer je želela da u Hrvatskoj živi i radi. Ona se brinula za svog muža kada je oboleo pred smrt, a kada je umro nasledila je njegovu imovinu. Međutim, sin njenog pokojnog supruga, koji je znao sve činjenice, zatražio je da pola imovine prepiše njemu. Ona je to i uradila jer glavni razlog udaje nije bila imovina već papiri za ostanak u Hrvatskoj. U većini slučajeva imate takvu situaciju, udaju se za papire. Na kraju, kažnjivo je prikazivanje lažnih činjenica ili ako jedna od osoba ima već od pre neraskinut brak, a sklopi novi. Primera radi, takva je situacija bila s jednim hrvatskim državljaninom koji je bio oženjen Amerikankom i tamo je živeo - za "Slodobnu dalmaciju" govori Antun Novoselović, diplomirani kriminolog i bivši načelnik zadarske kriminalističke policije.

Procedura

U postupku odobravanja takvog boravka strancima u svrhu spajanja porodice, policijski službenici imaju pravo da prikupljaju, proveravati i na drugi način obrađuju podatke o strancima. Postoji standardna policijska procedura u ovakvim slučajevima koju provode iskusni policijski operativci. Ona se sastoji od razgovora s parom i raznim pitanja o međusobnim supružnicima. Okolnosti koje mogu ukazivati da je brak sklopljen iz koristi su da bračni drugovi ne održavaju bračnu zajednicu, ne daju dosledne lične podatke, ne govore jezik koji oboje razumeju te ako su za sklapanje braka predana materijalna sredstva. Razgovori i provere se prvenstveno odnose na okolnosti upoznavanja supružnika, koliko dugo su bili u vezi pre stupanja u brak, jesu li već ranije bili u braku i imaju li djecu iz tih brakova, gde su zaposleni i koliko dugo, jesu li prijavljeni na istoj adresi stanovanja, običaji prilikom sklapanja braka.

Osim provere sa samim bračnim drugovima u njihovom domu, provere se obavljaju i kroz razgovor s drugim građanima. Ponekad policajac ide na adresu na kojoj su oboje prijavljeni, u razgovoru sa supružnikom koji je nosilac državljanstva razgleda detaljno stan, a zatim u policijsku stanicu pozove supružnika-stranca.

Prilikom razgovora u stanici pita ga čak i da opiše, na primer, luster u spavaćoj sobi ili boju tepiha u kupatilu. Nisu neuobičajeni i posete na zajedničkoj adresi bukvalno u zoru ili u kasne noćne sate da bi se videlo da li supružnici spavaju zaista u istom stanu.

I muškarci traže evropske brakove

Ako se tokom postupka utvrdi da je brak sklopljen iz koristi, nadležna policijska uprava strancu neće odobriti ili produžiti boravak u Hrvatskoj i on je dužan da napustiti zemlju odmah, ako se u tom trenutku nalazi na nezinom području. Uobičajeno je da se stranci na odobrenom boravku u bilo koju svrhu redovno proveravaju jednom u šest meseci, a u slučaju pojave sumnje u svrhu boravka i češće, zavisno od okolnosti.

- Prema odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu, stranac ne može samim činom braka s hrvatskim državljaninom steći državljanstvo. Može steći status stranca s trajnim boravkom u RH. Za prijem u državljanstvo treba ga dodatno proveriti. Diskreciono je pravo MUP-a hoće li strancu dati hrvatsko državljanstvo. Ne mora mu se nužno dati, takve odluke nemaju obrazloženja te ministarstvo nije dužno dati objašnjenje zašto nekoga ne prima - objašnjava Nediljko Ivančević.

Ne nude samo neevropljanke novac za evropski brak, već na je tržištu i dosta muških ponuđača.

- Umetnik sam i nisam imao budućnosti u mom srpskom mestašcu s pet hiljada stanovnika. Roditelji i sestra su mi pomogli i sakupili četiri hiljade evra pa sam preko upućenih osoba potražio pogodnu ženu u Hrvatskoj. Ona je udovica, starija od mene, ali bez dece. Zaista živimo zajedno, ali nismo konzumirali brak. Jedan od razloga je i što sam ja gej, što sam joj rekao odmah prilikom upoznavanja i dogovora, a to je i drugi važan razlog zašto sam otišao iz Srbije. Plaćam joj mesečno iznajmljivanje sobe u stanu i na taj način smo izbegli probleme s kontrolama. Njoj ne smeta da odem gde želim kada dobijem hrvatsko državljanstvo jer ne misli više da se udaje, pa me neće tražiti zbog razvoda, a svoj stan je ionako ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavila nećakinji te nemam šanse da joj ga otimam kao naslednik - kaže sugovornik "Slobodne dalmacije", koji već tri godine živi u skladnom "korisnom braku".


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u