Društvo

HUMANO: Garda Vojske Srbije donirala specijalna kolica momku obolelom od cerebralne paralize (FOTO)

Objavljeno: 26.11.2015 | 11:30Izvor: Telegraf.rs

Delegacija Garde Vojske Srbije je realizovala povratnu posetu porodici D. K. (20) iz sela Karađorđevo, teško obolelom od cerebralne paralize kome je donirala specijalna kolica i pomagala za kupanje

U selu Parage, Garda Vojske Srbije realizovala je projekat “Vojni lekar na selu”. U okviru projekta pregledano je 115 pacijenata od kojih 113 u seoskoj ambulanti, a dva na kućnim adresama. Pregledano stanovništvo nema redovnu medicinsku zaštitu jer to selo od 1.039 stanovnika u smislu zdravstvene zaštite podržava jedan lekar koji je u zdravstvenoj ambulanti dva do tri sata dnevno.

U okviru projekta, stanovnicima sela Parage je pored opšteg pregleda, i pregleda abdomena, vršen je pregled putem EKG-a i merenje glukoze u krvi, a potom, u skladu sa utvrđenom dijagnostikom i odgovarajuća terapija.

O stručnosti sedmočlane ekipe Garde koja je realizovala projekat govori podatak da je tu učestvovao i lekar koji je tokom svoje karijere u sanitetskim timovima učestvovao u tri multinacionalne operacije, od kojih dve u Čadu i jednoj u Centralnoafričkoj republici.

Rezultati projekta bili su odmah vidljivi, jer je kod pregledanih pacijenata otkriven veliki broj zdravstvenih problema za koje pacijenti nisu znali i time im je zasigurno produžen život.

– Hvala vam veliko, dali ste nam veliku pomoć. Ovo je prvi put da sam video vojne lekare, sve je lepo organizovano i drago mi je da vas vidim ovde – rekao je jedan deka kojeg su obišli lekari.

Foto: Vladimir Milovanović

Foto: Vladimir Milovanović

Kod jednog pacijenta otkriven je dijabetes, kod dva hipertenzija i kod više od deset problemi kardiološke prirode. Veliki deo stanovnika koji nema naviku da se redovno pregleda kod lekara, a iniciran ovim projektom susreo se sa doktorima prvi put posle nekoliko godina.

Foto: Vladimir Milovanović

Foto: Vladimir Milovanović

Projekti GVS “Vojni lekar na selu”, kao takvi, imaju dugoročan pozitivan efekat na civilnu populaciju u mnogo širem obimu od broja pregledanih stanovnika jer se utiče na razvoj svesti o važnosti redovnih poseta lekaru i preventivnoj medicinskoj zaštiti.

U drugom delu projekta, delegacija Garde Vojske Srbije posetila je dečaka Danijela Karačonina (20) iz sela Karađorđevo, koji je teško oboleo od cerebralne paralize. Njemu je, na inicijativu Garde, a u saradnji sa Udruženjem pronalazača i inovatora i rukovodstvom opštine Bačka Palanka uručena donacija u vidu specijalnih kolica i pomagala za kupanje. Njegovoj porodici time je u mnogome olakšana svakodnevnica i omogućeno normalno svakodnevno funkcionisanje.

Foto: Vladimir Milovanović

Foto: Vladimir Milovanović

–  Zahvaljujem se svima od srca, dosta nam znači ova pomoć ali i podrška, kako Gardista Vojske Srbije tako i svih ostalih ljudi. Ova kolica koja smo dobili i pomagalo prilikom kupanja će nam svakako dosta pomoći, bez toga nam je baš bilo teško. Sada će biti lakše i njemu i nama – rekla je majka ovog dečaka Toda Karačonin.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u