Društvo

HIT NAD HITOVIMA: Svaki peti srpski poslanik ima oca JOVANA!

Objavljeno: 27.01.2015 | 17:51Izvor: Telegraf.rs

Da li ste znali da preko petine narodnih poslanika trenutnog saziva parlamenta ima oca koji se zove Jovan?!

Narodna Skupština Republike Srbije broji 250 poslanika, koji se po Ustavu biraju na slobodnim i tajnim izborima na mandat od četiri godine. Trenutno u skupštini najveći broj poslaničkih klupa pripada Srpskoj naprednoj stranci, kao vodećoj i vladajućoj u našoj zemlji, pa samim tim i 158 poslanika iz ove partije odlučuje u parlamentu, a jedna od zanimljivosti ovog saziva je da sesvakom petom poslaniku otac zove JOVAN!

Nakon naprednjaka, najviše poslaničkih mesta ima SPS sa oko 44 poslanika, zatim DS (19), NS (18) i mali broj po nekoliko mesta zauzimaju nacionalne manjene. To su neke brojke, ali one zanimljivije potvrđuju neverovatnu činjenicu.

Naime, iako možda svi poslanici među sobom svojim žučnim raspravama dokazuju koliko se razlikuju, oni imaju i nešto zajedničko. Da li ste znali da preko petine narodnih poslanika trenutnog saziva parlamenta ima oca koji se zove Jovan!

Prema podacima iz biografija narodnih poslanika u koje se uverio Telegraf.rs petina poslanika u Skupštini Srbije ima oca koji se zove Jovan, što je veoma zanimljiva činjenica.

Iako većina poslanika nije možda toliko poznata javnosti, jedan od njih svakako jeste – a reč je o Milanu Krkobabiću, lideru PUPS-a. Njegov otac, Jovan Krkobabić je bio lider ove stranke i borac za socijalnu pravdu, a Jovanovim putem je krenuo i Milan.

Ostali poslanici koji imaju očeve po imenu Jovan su većinom iz redova naprednjaka, a za njima slede socijalisti. Što je i logično budući da su to dve najjače stranke po broju poslanika u parlamentu.

Ne treba zaboraviti i da je bivši lider DSS-a, Vojislav Koštunica potekao od jednog “uglednog Jovana”. Naime, svoje političke sposobnosti nasledio od pradede Jovana Damjanovića (kako su se Koštunice ranije prezivale) koji je bio učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine kao narodni poslanik iz Koštunića.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u