Društvo

HAHAHAHA: Kosovo uvelo sankcije Rusiji!

Objavljeno: 17.09.2014 | 17:04Izvor: Telegraf.rs

Priština je još ranije najavila da će podržati sve mere koje su Brisel i Vašington preduzeli protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Na meti novih sankcija EU i SAD našle su se ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu.

Kosovska vlada uvela je sankcije Rusiji u skladu s merama koje su protiv Moskve već preduzeli SAD i Evropska unija, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Priština je još ranije najavila da će podržati sve mere koje su Brisel i Vašington preduzeli protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, prenosi RTS.

EU i SAD su krajem prošle sedmice objavili novi paket sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu. Proširena je i “crna lista” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Printskrin: Twitter/@Enver_Hoxhaj

Printskrin: Twitter/@Enver_Hoxhaj

Naftnim kompanijama “Rosnjeft”, “Transnjeft” i “Gaspromnjeft” od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Osim toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej najavio je da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca, ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.

Rusija je najavila kontramere, uključujući zabranu uvoza automobila i robe široke potrošnje iz EU, kao i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u