Društvo

GAJIO MARIHUANU PA ZAVRŠIO NA SUDU: Ovaj deka ima ozbiljno opravdanje zašto je to uradio! (FOTO)

Objavljeno: 25.07.2016 | 19:55Izvor: Telegraf.rs

Biljke je u kontrolisanim uslovima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, zbog čega je na kraju pao u ruke policije i završio na sudu

Tomislav Rosan (77), penzioner iz Pakoštana u Hrvatskoj, završio je na sudu, gde se protiv njega vodi postupak zbog preprodaje i posedovanja opreme za proizvodnju opojne droge.

Biljke je u kontrolisanim uslovima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, zbog čega je na kraju pao u ruke zadarske policije i završio na sudu, gde se vodi postupak zbog preprodaje i posedovanja opreme za proizvodnju opojne droge.

Presuda zbog marihuane koju su mu policajci pronašli 2012. godine, očekuje ga u četvrtak, 28. jula, a još ga čeka postupak zbog 460 stabljika marihuane koje su pronađene u maju ove godine u podrumu njegove kuće gde su rasle u kontrolisanim uslovima.

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug

Sudu je objasnio kako marihuanu u kombinaciji s drugim lekovitim biljem koristi za pripremanje lekovitog čaja, ali i za obloge, a ispričao je i kako mu pomaže lek spravljen od semenki kanabisa prokuvanih u mleku.

– Ta je biljka lek za sve. Kada sam spaljivao suve ostatke shvatio sam da mi dim pomaže i da mi astma više nije problem. Imao sam i tumor koji sam izlečio. Nije mi jasno da se u drugim zemljama poput Holandije može normalno uzgajati, a mi u Hrvatskoj nemamo ništa, a i ne smemo ništa.

Marihuanu, kaže Tomislav, nikada nije prodavao.

– Ako bi neko pitao, dao sam mu, ali ako ne smem onda je više neću uzgajati i zdravo, ne želim imati posla sa državom. Neka odem na onaj svet, ionako sam tamo već bio nekoliko puta – ispričao je dedica koji u Pakoštanima živi sam od 900 kuna (14.857,16 dinara) austrijske penzije.

Dodao je kako mu novac ne treba i da mu je njegova penzija dovoljna za život.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

– Sada samo zahtevam neka mi se vrate sijalice, dva mobilna telefona i plinska boca original koju su mi policajci zaplenili. Nije to marihuana, to košta velike pare – rekao je sudiji Ivanu Marinoviću.

Rosanova “medicinska” laboratorija imala je, naime, rasvetu i ventilaciju, grejanje i merenje temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni merač kiselosti tla. Smatrajući kako je Rosanova odbrana tek izgovor za izbegavanje kazne, optužba zahteva kaznu kojom će se zaustaviti njegova “manufaktura”.

– Evidentno je pomodarstvo da se u slučaju zaticanja veće količine marihuane okrivljenici brane da je ta droga samo za lečenje iako takve bolesti niti u alternativnoj medicini nisu opisane za lečenje pripravcima kanabisa, poput astme, hipertenzije i gihta.

Prema rečima zastupnika optužbe Ivice Škara, treba imati u vidu da je okrivljeni koji je nezaposlen s 900 kuna penzije povremeno nadničario, što ne bi mogao da boluje od ovih bolesti koje je spomenuo. Tome se usprotivila odbrana, navodeći kako nema osnove za Rosanovu osudu.

Foto: Profimedia, Alamy

Foto: Profimedia, Alamy

Kako je naveo Rosanov advokat Marko Kolanović, tokom sudskog postupka nije dokazano ni u indicijama da bi on bilo kome prodao semenke konoplje ili na bilo koji način se okoristio davanjem i uzgojem te biljke.

– Biljna alternativa dopušta mogućnost da se marihuana koristi za lečenje astme – rekao je Kolanović.

Osim za posedovanje i preprodaju marihuane, Rosan se tereti i za nasrtaj na policajca koji je brojao njegove biljke.

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u