Društvo

FENOMENALNO: Pogledajte kako izgledaju lutke u srpskoj nošnji

Objavljeno: 26.07.2014 | 11:32Izvor: Telegraf.rs

U moru uličnih umetnika, malo je onih čiji rad može da vas oduševi. Telegraf vam predstavlja Maju Subotić, autorku lutki obučenih u nošnje koje nas podstiču da treba da negujemo vrednosti srpske tradicije.

U letnim mesecima, Knez Mihailova ulica postaje raj za ulične umetnike. Negde na sredini našeg najvećeg šetališta naići ćete na umetnicu koja izlaže ručno rađene krpene lutke. Ono što čini ove lutke neverovatnim komadom umetnosti su narodne srpske nošnje u koje su obučene.

Na potezu od nekadašnjeg “Ruskog Cara” pa sve do početka Kalemegdana,imate priliku da se susretnete sa mnogim umetnicima koji vam predstavljaju svoje umeće, ali jedan omanji štand pun krpenih lutki ipak privlači najviše pažnje.

Autorka ovih lutki je Maja Subotić, koja je sa nama podelila svoju umetničku priču.

- Pre 5 godina sam videla kako Rusi prave minijaturne lutke, koje su obučene u njihove tradicionalne nošnje. Njihov rad me je inspirisao da i ja počnem da pravim lutke, ali na svoj način. Tako sam počela da prikupljam stare materijale i da lagano počinjem sa izradom - priseća se Maja.

Nošnje u koje su lutke obučene su napravljene od autentičnih materijala,bogatih vezom i ručnim radom.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Glavna ideja autorke je da nas, lutkama u etno i folklornom maniru, vrati u neka prošla vremena i podseti nas da treba da negujemo vrednosti srpske tradicije.

- Moja namera je da lutke osveže sećanje na stare srpske nošnje koje su, čini mi se, potpuno zaboravljene. Počeli smo da se okrećemo nekom pomodarstvu i evropskoj modi, pa smo skroz zanemarili sopstvenu tradiciju - kaže Maja.

Svaka lutka je unikatna, a za izradu pojedinačne lutke autorka izdvoji od 2 do 6 dana. Maja ističe kako je najteže nabaviti materijal koji će biti najadekvatniji za nošnju.

Majine lutke od skora krase prostorije nekih beogradskih vrtića, ali i Italijanskeambasada.

- Mnogi ljudi zastanu da pogledaju moje lutke, jer su veoma neobične. Do sada su moji kupci bili mahom turisti koji su u obilasku gradu, ali su me kontaktirale i neke ambasade, pa sam pravila lutke i za njih - kaže Maja.

Lutke nisu samo puki dekor, one imaju i jednu funkciju. Podsuknju narodne nošnje čini vreća u koju se mogu odložiti kese iz kupovine, donji veš, pidžame, ili pak, začini. Umetnica ističe da što je vreća ispunjenija, to je podsuknja veća a lutka lepša izgleda, bilo da visi na zidu ili da je položena.

(Mihajlo Pavić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u