Društvo

Evo šta se zaista krije iza privatizacije hotela Prag u kojem je upucan Peconi!

Objavljeno: 23.03.2017 | 15:08Izvor: Telegraf.rs

Samo nekoliko sati pre nego što Željko R. ispalio pet hitaca u Peconija za stolom u ovom ugostiteljskom objektu, Ministarstvo privrede je poništilo prodaju jednog od najstarijih beogradskih hotela

Hotel “Prag” u samom centru Beograda, u kojem je sinoć upucam beogradski biznismen Predrag Ranković Peconi, bez obzira na dugu tradiciju i starost od 88 godina, nema sreće sa vlasnicima.Samo 7 dana pre nego što Željko R. ispalio pet hitaca u Peconijaza stolom u ovom ugostiteljskom objektu, Ministarstvo privrede je poništilo prodaju jednog od najstarijih beogradskih hotela, 15. marta.

Prvi put ovaj hotel, koji je zvanično počeo sa radom 1929. godine i čiji je vlasnik bio Čeh, prodat je u julu 2007. godine konzorcijumu domaćih privrednika za više od 10 miliona evra, a oni su kasnije preprodali svoje vlasničke udele.

On je trenutno u većinskom vlasništvu novosadske firme IB investment koja poseduje 63,9 odsto akcija, dok je država vlasnik 32,6 odsto kapitala, koji je prošle godine prvi put ponudila na prodaju.

Foto: e-stock.us/Masanori Yoshida

Foto: e-stock.us/Masanori Yoshida

Svoj deo akcija država je prvo oglasila u junu 2016. godine po početnoj ceni od 2,7 miliona evra. S obzirom na to da se niko nije javio, prodaja je ponovo oglašena u decembru, po istoj ceni.

Konačno, Ministarstvo privrede saopštilo je 14. marta da je kompanija “Kopernikus sistemi” kupila na aukciji 32,6 odsto akcija beogradskog hotela “Prag” po ceni od 907.200 evra.

Međutim, već juče isto ministarstvo je saopštilo da je prodaja poništena jer je u postupku prodaje cena akcija tog hotela na Beogradskoj berzi dostigla značajno veću cenu od one po kojoj su prodate na aukciji.

Hotel “Prag” građen je u nekoliko etapa, počev od 1929., 1936. i 1978. a lepota same građevine, specifične za arhitekturu modernizma Evrope XX veka, svrstala ga je u jedan od objekata pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ime “Prag” je dobio jer mu je prvi vlasnik bio Čeh.

Foto: Google

Foto: Google

Sagrađen je po projektu arhitekte Đure Borošića u nekada poznatoj trgovačkoj ulici u centru Beograda, a izlagan je i na prvom Salonu arhitekture 1929. god i Izložbi jugoslovenske moderne arhitekture 1931. god. kao prelepo delo art deco stila. Građen je od maja do novembra 1929. a zvanično otvoren u decembru iste godine.

Kada je podignut, hotel je imao četiri sprata sa po sedam soba, iz kojih su se pružali veličanstveni pogledi na sremsku ravnicu, Topčider i Avalu. Prilikom proširenja 1936. godine, na svakom spratu dozidano je još šest soba, a ujedno je dozidan i peti sprat i delimično mansarda.

Danas, kako se navodi na sajtu hotela, kategorisan je sa četiri zvezdice i ima 82 sobe. Hotel ima i tri konferencijske sale, kao i dve biznis kancelarije, sa kompletnom tehničkom podrškom.

Stranci su u njemu neizostavni gosti, a često je i mesto održavanja poslovnih sastanaka. Zbog pozicije, u njegovoj bašti uživaju mnogi Beograđani.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u