Društvo

Evo kolika kazna čeka oca koji je izbo svoje bebe u Štrpcu: Ako se dokaže jedna stvar, neće ići u zatvor uopšte

Objavljeno: 22.02.2017 | 20:23Izvor: Telegraf.rs

Ako se na sudu dokaže da je Dejan bio potpuno neuračunljiv dok je nožem probadao svoje bliznace on ne može biti krivično odgovoran

Poznato je da je maksimalna zatvorska kazna za najteže zločine, u šta uglavnom spadaju teška ubistva, 40 godina.Prema rečima naših advokata, Dejan Krstičić (35), monstrum iz Štrpca, spada u zločince za koje bi se na sudu tražila doživotna kazna. Profesor fizičkog je krvnički izbo svoje dve bebe, blizance, sinove stare samo 40 dana, od kojih je jedan preživeo.

Svi očekuju maksimalnu kaznu za ovo čudovište koje je zavilo Srbiju u crno.

Međutim, ovaj slučaj se razlikuje od, da tako kažemo, “standardnih” slučajeva ubistava, s obzirom da je, kako kažu psiholozi za naš portal, u pitanju osoba koja je najverovatnije obolela od teškog oblika psihopatije, odnosno, psihopata.

Foto: Facebook/Ana Kuzmanovic

Foto: Facebook/Ana Kuzmanovic

Ako se na sudu dokaže da je Dejan bio potpuno neuračunljiv dok je nožem probadao svoje bliznace, on ne može biti krivično odgovoran.

– Ako se u ovom slučaju dokaže da je Dejan Krstičić bio potpuno neračunljiv dok je činio ovaj zločin – on ne može biti krivično gonjen – kaže za naš portal advokat Radomir Kadić.

Naše pitanje je, šta se događa u tom slučaju?

– U tom slučaju on može da dobije doživotno lečenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, koje se između ostalog, sprovodi i kao mera bezbednosti – kaže Kadić.

Naši ugledni psiholozi su se “pozabavili” psihičkim profilom Dejana Krstičića. Po njihovim rečima, on je defitnitivno bio neuračunljiv u trenutku zločina.

– U ovom slučaju to definitivno nije razuman čin. U pitanju je teško psihički obolela osoba. To je gubitak kontrole, pomračenje umaČovek više na neki način nije prisutan, to više nije on. Dolazi do teške agresije. Opet ponavljam, on nije svestan svog stanja, on nije svestan zločina koji čini, potpuno je neuračunljiv. Dakle, u pitanju je osoba koja boluje psihopatije, odnosno psihopata. Kada dođe sebi, njega preplavljaju opet veoma, veoma teške emocije kajanja i onda on pati do tog nivoa do kog normalne osobe ne mogu ni da zamisle -  kaže za naš portal psiholog Aleksandar Šibul.

Dakle, ako se na sudu dokažu ove tvrdnje da Dejan Krstičić boluje od psihopatije, u tom slučaju, on ne odgovara za ovaj zločin, da malo uprostimo, on zapravo “nije kriv”, jer je psihički bolestan.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u