Društvo

Evo kako sve Beograđani varaju taksiste: Igraju se životom, neka im je bog u pomoći!

Objavljeno: 25.05.2015 | 16:33Izvor: Telegraf.rs

Od bežanja iz vozila u momentu kad treba da plate, preko izlaska iz njega "samo da kupe cigare", do nepristojnih ponuda vozačima, koje se mahom svode na plaćanje u naturi - ideje "taksi lopova" prevazilaze prosečnu pokvarenu maštu

Uprkos večitim žalbama beogradskih taksista da “jedva sastavljaju kraj s krajem”, činjenica je da je taksi u prestonici jezivo skup. Njihova druga najredovnija opaska da “nema posla” tek ne odgovara istini – posla ima, ali je problem što mnogi ovu uslugu neće da plate.

Ovakvih prevaranata je oduvek bilo, ali nikad kao sad. Od bežanja iz vozila u momentu kad treba da plate, preko izlaska iz njega “samo da kupe cigare”, do nepristojnih ponuda vozačima, koje se mahom svode na plaćanje u naturi – ideje “taksi lopova” prevazilaze prosečnu pokvarenu maštu.

– Najčešće ostave u taksiju nešto što izgleda vredno, kao nekakvu garanciju. Misle da kad ostave za sobom firmiranu kesu s kutijom za cipele, mi podrazumevamo da će se vratiti i nastaviti vožnju. Previđaju da je takvih kao što su oni mnogo i daznamo da su te kutije najverovatnije prazne – priča jedan beogradski taksista koji iz razumljivih razloga nije želeo da objavljujemo njegovo ime, pa nastavlja:

– Nekad u poslednjem trenutku navodno shvate da nemaju novca, pa ostavljaju u zalog mobilne telefone po koje se više nikad ne vrate, jer ne vrede ništa. Znam čak i za jednog lokalnog huligana koji je sa sobom uvek vodio nekog klinca iz kraja, kog bi ostavljao u kolima dok on ode nešto da odradi, a onda se ne vrati – kaže on i poentira:

– Kad taksista shvati da je “mlađi brat koji čeka u kolima” nameštaljka, već je kasno.

Beogradski taksisti neće da voze azilante!

Foto-ilustracija: Marko Todorović

Foto-ilustracija: Marko Todorović

Koliko god ovakav hir delovao zabavno i povoljno, oni koji nemaju problem sa sitnim krađama, a pritom vole da ih neko vozi, valjalo bi da imaju na umu da taksisti nipošto ne spadaju u kategoriju ljudi s kojima je bezbedno zavitlavati se.

– Dogodilo mi se da sam vozio devojku koja je dva puta pre toga izbegla da mi plati vožnju. Znate ono: “Moram do stana po novac, nema nikoga kod kuće da mi ga donese dole”, a onda ode i ne vrati se. Posle drugog puta shvatio sam da koristi dva povezana ulaza u jednom naselju, tako što na jedan uđe, a na drugi neprimetno ode put svoje prave adrese. Kad sam treći put naleteo na nju, napravio sam se blesav, a kad je ponovo smislila neki izgovor da izađe iz kola pre nego što mi plati, pustio sam je da ode, a onda napravio krug oko zgrade s ugašenim svetlima i sačekao je ispred tog drugog izlaza – priča ovaj taksista.

On objašnjava da se sažalio na nju jer ima ćerku istih godina, ali napominje da zna malo svojih kolega koji bi se isto poneli.

GAĆEŠA “OVEREN” SA DVA METKA: Ubica ispalio dva hica u leđa, a zatim i u glavu! (FOTO)

– Uzeo sam joj telefon, ostavio svoj broj i rekao da ću joj ga vratiti kad me bude pozvala da mi plati ono što mi duguje. Sutradan mi je plačući vratila novac, objašnjavajući da ga je jedva skupila.Rekao sam joj da to više ne sme da radi jer će je neko sledeći put prebiti ili uraditi ko zna šta i obećala je da to navodno više neće ponoviti – kaže vozač taksija koji je u ovom poslu više od 20 godina, zbog čega bi, kako je rekao, mogao da napiše tri knjige o svojim dogodovštinama.

Foto: kupindo.com / biggie

Foto: kupindo.com / biggie

Ova pojava je toliko prisutna da među taksistima već postoje “ozloglašeni” delovi grada.

NE PLAĆAJTE TAKSISTI KOJI VAS DERE: Prijavite ga nadležnim službama!

Prema njihovoj internoj statistici, Terazije važe za reon u kom je rečenica klijenta “idem samo po cigare” šifra za bekstvo. Ova ulica je problematična jer zbog gužve taksisti ne mogu da ostave automobil, niti da jure “neurednog platišu”.

Sledeća crna tačka je Resnik, na čiji pomen taksisti dolaze u iskušenje da odbiju vožnju.

– Kad mi dispečerka javi da treba da vozim nekoga iz Resnika, presedne mi. Oni kao po pravilu pokušavaju da se voze za džabe! – primećuje jedan taksista.

Foto-ilustracija: Flickr/ Thomas Hawk, Profimedia

Foto-ilustracija: Flickr/ Thomas Hawk, Profimedia

Najgore im je, tvrde, kad devojke, koje bi mogle da im budu ćerke ili unuke, pokušavaju da imaju nešto s njima, ne bi li izbegle plaćanje računa.

Mina muvala taksistu, pa tražila da je pretuče?

– Dešavalo se da me dete, mlađe od moje dece za koju zarađujem, zove da se popnem kod nje u stan, “jer nema para”. Verujem da ima onih koje raduju takve ponude, ali to je ispod svake časti i dostojanstva – ističe taksi vozač, podsećajući da oni koji zaista i uspeju da nasamare taksistu imaju više sreće nego pameti.

– Jednom ili pet puta će uspeti, ali posle toga neka im je bog u pomoći – poručuju taksisti svima koji ne uviđaju da je mnogo pametnije ići peške nego dobiti batine ili krivičnu prijavu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u