Društvo

Evo kako da umesite TAIN, srpski hleb iz Prvog svetskog rata i jedete ga 20 dana

Objavljeno: 18.12.2014 | 00:31Izvor: Telegraf.rs

Tain, hleb srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ima jako zanimljivu istoriju koja se graniči sa legendom. Ne znamo da li ovaj hleb ima magična svojstva, ali jedan vojnik ga je nosio punih šest godina i nepovređen izašao iz svih bitaka u kojima je učestvovao, iako su krvavi ratovi tog doba odneli nebrojene živote

Vojnički hleb tain nije samo hrana, već se iza njega skriva jako zanimljiva, istinita priča o vojniku Aleksi Zdravkoviću koji je čuvao ovaj hleb tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, iz kojih je izašao nepovređen.

Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju. Tu amajliju on je nosio od Pirota do Bitolja i Prilepa u balkanskim ratovima, a u Prvom svetskom, od Mačve do Soluna, i za sve to vreme nijedan metak ga nije okrznuo.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Hleb su nastavili da čuvaju Aleksini potomci sve do 60-ih godina prošlog veka, kada su ga ustupili Muzeju Ponišavlja u Pirotu gde se i danas čuva. Evo kako da napravite magični hleb TAIN:

Sastojci: 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri); 2 kafene kašike sitne soli (kuhinjske ili morske); četvrtina kafene kašike instant kvasca; jedna i po čaša vode.

Priprema: pomešajte brašno, so i kvasac, promešajte, a zatim dodajte vodu i promešajte kašikom ili varjačom. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati (posudu s testom možete staviti u plastičnu kesu ako nećete da se uhvati korica). Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da stoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.

Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte posudu (potrebna vam je posuda s poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.

Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen. Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao kako treba.

Ovako pripremljen hleb nije samo hrana, čuvajte ga i možda i vama donese sreću kao i Aleksi Zdravkoviću na bojnom polju!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u