Društvo

EVO GDE TROŠIMO PARE: Prosečnom Srbinu skoro pola plate ode samo na hranu!

Objavljeno: 17.04.2015 | 23:41Izvor: Telegraf.rs

Za razliku od nas, Evropljani mesečno potroše 19,4 odsto svoje plate, a dve najbitnije razlike su u tome što oni pojedu DUPLO VIŠE mesa i kvalitetniju hranu od Srba

Prema zvaničnim statistikama, 2014. godine građani Srbije su trošili čak 42,9 odsto svoje plate na hranu i bezalkoholno piće, dok u Evropi stanovnici daju svega 19,4 odsto. Ipak, još bitnija razlika u svemu tome je što oni jedu skoro duplo više mesa i isto toliko mleka nego u Srbiji.

Naime, u toku prošle godine, Srbi su u toku prople godine pojeli oko 42,4 kilograma mesa, dok su Evropljani ptrošili 78,2 kilograma. Bolja situacija nije bila ni kod kravljeg mleka, pa su Srbi tokom 2014. popili 47,4 litra mleka, što je nešto manje od četiri litra mesečno. Prosečan Evropljanin je za isti period pipio 90,41 litar mleka, što znači da je mesečno pio 7,5 litara, pišu Naše novine.

Vojislav Sanković, autor ove analize, naglasio da je skromna potrošnja hrane ograničava i sam razvoj poljoprivrede Srbije.

– Nizak životni standard stanovništva u Srbiji koji se graniči sasiromaštvom, doprinosi da je domaće tržište ograničavajući faktor za racionalno korišćenje značajnih proizvodnih resursa, pa izlaz iz postojeće situacije treba dugoročno tražiti u izvoznoj orijentaciji poljoprivrede – rekao je on.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Međutim, agrarni stručnjak Milan Prostran smatra da ovi rezultati govore samo o siromaštvu našeg društva.

– Osnovna karakteristika siromašnog naroda je da se veći deo zarade izdvaja na hran. Recimo u Africi taj procenat ide i do 80 odsto, a u zemljama s nižim primanjima u ishrani su uglavnom zastupljeni hleb i nešto od sezonskog povrća, a kako dohodak raste, tako se i kvalitet hrane poboljšava. Tako u ishranu više ulaze meso, riba, sirevi i slično – rekao je on i istako da neke stvari, poput struje i ostalih računa ljudi moraju da plate, i kada se to sve oduzme, logično je da ostatak novca ide na hranu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u