Društvo

DUGOROČNA PROGNOZA DO DECEMBRA: Imali smo leto sa više od 60 tropskih dana, a evo kakva će nam biti zima!

Objavljeno: 12.09.2017 | 20:08Izvor: Kurir

S najtoplijim delom leta definitivno je gotovo, a u predstojećem jesenjem periodu i vreme će biti u skladu s kalendarom i sezonskim promenama, kažu u RHMZ.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom ovog meseca, koji će biti čak dva stepena topliji nego što je to višegodišnji prosek za septembar.

 

Tako će doneti prosečnu temperaturu u intervalu od 17 do 20 stepeni, dok će na planinama biti nešto hladnije, te živa u termometru neće prelaziti 15. podeok.

 

Iako je preko potrebna, kiša će u septembru padati samo osam do deset, a na planinama od deset do 12 dana.

 

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

 

Pretežno suvo i toplo vreme u septembru donosi i prosečne maksimalne temperature od 24 do 36 stepeni Celzijusa.

 

“S obzirom na to da nema jačeg zahlađenja u narednom periodu, leto će nam i kalendarski zvanično potrajati”, kaže Đurić.

 

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

 

Ipak, kako je objasnio, već sada po osetno hladnijim i prijatnijim noćima i jutrima možemo zaključiti da je kraj leta sve izvesniji.

 

Prosečno topao i vlažan oktobar sa sobom donosi i takozvano miholjsko leto.

 

“Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih tri do pet dana kada će vreme biti sunčano, jedno pravo miholjsko leto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni”, priča Đurić.

 

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

 

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osveženje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra.

 

“Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje”, stoji u izveštaju RHMZ-a, dok predviđaju maksimalnih 12 stepeni u novembru.

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen. Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko-planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana. Kiša i sneg će padati od 32 do 42, a na planinama do 50 dana. Zato, iako blaga, ostaje daleko od rekordera među toplim zimama – 1989. godine kada je izmereno čak 26,4 stepena.

 

FOTO: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u