Društvo

DRŽAVO, STIDI SE! Tužilaštvo ćuti, sudija na bolovanju, advokati primaju anonimne pozive

Objavljeno: 24.05.2017 | 20:03Izvor: Kurir

Njih plaća narod Zašto je istraga trajala tri i po godine i zašto je odloženo jučerašnje suđenje dvojici mučitelja i batinaša, pitanja su Kurira koja kraljevačko pravosuđe uporno ignoriše i odbija da odgovori na njih

KRALJEVO - Osnovno tužilaštvo u Kraljevu nije odgovorilo ni na jedno pitanje Kurira u vezi sa postupkom protiv Sava Pavlovića (49) i Predraga Miloševića (49), zbog čijeg se zlostavljanja ubio mladi fudbaler, a Osnovni sud misteriozno je odložio jučerašnje suđenje, i to zbog bolovanja sudije Kristine Despotović!

Tragična sudbina Dragana Miloševića (22), koji se prošle nedelje ubio vešanjem zbog traume koju su mu izazvali kraljevački nasilnici nakon što su ga mučki pretukli, izazvala je nezapamćen skandal, koji istovremeno preti da se pretvori u najveću pravosudnu aferu.

Zahtevi

Kurir je Osnovnom tužilaštvu u Kraljevu postavio pitanja zašto je istraga protiv dvojice nasilnika, koju je vodila Selena Tapušković, trajala tri i po godine, kao i da li su istražne radnje na bilo koji način ometane i odugovlačene. Odgovor, međutim, nismo dobili do zaključenja broja. Takođe, drugi odgovor je izostao u ime kraljevačkog Osnovnog suda, koji vodi postupak protiv nasilnika, a od čije smo uprave tražili pojašnjenje zašto je pretres odložen - i to unapred.

Misteriozni poziv

- Pre nekoliko dana telefonom me je pozvala žena koja se predstavila kao zapisničarka sudije Despotović. Kazala mi je da se suđenje odlaže jer je sudija na bolovanju, da ne bih dolazila za džabe iz Beograda. Pismeno obaveštenje nisam dobila, a Draganova majka je slučajno saznala da je sudija dan uoči našeg pretresa ipak bila u sudu - kazala je za Kurir Draganov zastupnik, advokat Božidarka Stojaković.

Ona kaže da ju je juče na ulasku u sud sačekalo obezbeđenje.

- Rekli su mi da je pretres bio zakazan u 10.30 sati i da ga je odložio drugi sudija jer je Despotovićeva na bolovanju. Objasnila sam da je to nemoguće jer u zapisniku piše da je trebalo da se održi u 12 sati, kao i da me je neko zvao i predstavio se kao zapisničarka. Uveravao me je da me iz suda sigurno niko nije zvao, pa sam zahtevala da se o svemu sastavi i službena beleška. Da li vama, kao i meni, sve to izgleda kao očigledna opstrukcija - navela je Stojakovićeva.

Dragana Jovićević, majka nesrećnog fudbalera, juče je uz podršku rodbine i prijatelja mirno protestovala ispred zgrade kraljevačkog suda i tužilaštva. Protestanti su na ovaj način želeli da iskažu nezadovoljstvo i nepoverenje u rad pravosudnih institucija i još jednom ukažu na nepravdu i tragediju koja je zadesila ovu porodicu. Protestanti su nosili natpise „Pravda za Dragana“, „Državo, pravosuđe ne radi kako treba“...

Jukom
ANTONIJEVIĆ: ODGOVORNOST INDIVIDUALNA

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević kazao je juče da bi slučajem Dragana Miloševića, to jest postupkom koji se vodi protiv dvojice nasilnika morale da se pozabave više državne instance.

- Državno veće tužilaca, telo koje je definisano Ustavom, dužno je da pokrene istragu, prjotiv onih koji su ovaj slučaj držali u fioci. Odgovornost mora biti individualna, konkretan tužilac ili gde je već zakazalo. Posledice nereagovanja su tragične  - poručio je Antonijević.

 


 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u