Društvo

DOKTOR OBJASNIO: Šarlatani plaše javnost da su vakcine opasne!

Objavljeno: 05.03.2015 | 00:26Izvor: Telegraf.rs

- Ne može da bude emisija na televiziji o vakcinaciji s pitanjem da li je štetna ili nije. Neko ko je laik upali TV, vidi i kaže "Pričaju nešto, mora da ima neka istina u tome da je štetna čim se priča". To kao da je tema da li je genocid nad nekim narodima dozvoljen - navodi epidemiolog Nebojša Bohucki

Epidemiolog Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje Subotica prilikom gostovanja u emisiji “(R)evolucija svesti” govorio je o vakcinaciji i izjavio da je u prošlosti, u kojoj nije bilo vakcina, osoba koja je došla u kontakt s nekom zaraznom bolešću mogla ili da ozdravi ili da umre.

– U starom Egiptu se verovalo da su boginje prirodna stvar i da velike boginje nisu bolest. Na bolesti se nije gledalo kao na bolesti, već kao da su stvari od Boga ili više sile. Kad je reč o mikroorganizmima, tek je u 19. veku postalo jasno da oni uopšte postoje. Pre toga nije bilo prihvaćeno da bolesti može da izaziva nešto što nije vidljivo – kaže Bohucki.

12 činjenica i mitova o vakcinama koje bi svi morali da znaju

On dalje navodi da nakon pojave vakcine nema potreba da čovek oboli od neke zarazne bolesti kako bi stekao imunitet, nego se može blagovremeno dati mikroorganizam koji je oslabljen ili u potpunosti neaktivisan kako bi organizam osobe stvorio antitela i do kraja života ne bi dobio tu zaraznu bolest, uz eventualnu revakcinaciju.

Printscreen: Youtube/(R)evolucija svesti

Printscreen: Youtube/(R)evolucija svesti

– Imali smo velike boginje 1972. u Jugoslaviji, 1977. je bio zadnji slučaj uopšte na svetu, u Somaliji, a od tada više nema velikih boginja, one su reducirane zahvaljujući vakcinaciji i u prirodnim uslovima više nema ove bolesti. Takođe, već 50 godina nemamo slučajeva dečje paralize u Vojvodini. To je bila bolest rasprostranjena kao bilo koja zarazna bolest. Nije priča o vakcinama da ukoliko se ne vakcinišemo nestaće čovečanstvo, međutim određeni procenat će da umre ili da ima trajne psoledice – upozorava Bohucki.

VAŽNO: Da li vakcina koju primimo kao deca važi za ceo život? Evo odgovora!

– Idealno bi bilo da se dobije jedna vakcina i nikad više, međutim, imunološki odgovor nije stoodsto kod svih, jedna ampula antigena nije dovojna, pa treba da se ponovi, odnosno da se radi revakcinacija. Nakon davanja revakcine ne odgovore svi sto odsto imunološki, recimo 95 odsto, to je nešto što je poželjno – dodaje on.

NEPLODNOST, UPALA MOZGA, PREVREMENI POROĐAJ: Ovo su dečje bolesti koje izazivaju komplikacije kod odraslih!

Bohucki se dalje osvrće na priče o nevakcinaciji, kao i na navode da su vakcine opasne.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

- Imamo slučajeve da ljudi zbog nekih šarlatana i prevaranata koji plaše javnost da su vakcine opasne, govore da se ni protiv čega ne sme vakcinisati, čak ni protiv tetanusa. Roditelji dolaze i ja im kažem: “Vaše dete će da umre kad dobije kliničku sliku tetanusa”. Kod odraslih je šansa 50 odsto, za novo rođene bebe 90 odsto. Prva klinička slika tetanusa je kočenje muskulature. Roditelji na internetu čitaju da li neko ima tetanus ili nema, to je apsurdno. Onda je već kasno, vakcinišemo se pre nego što dođemo u kontakt sa zaraznom bolešću – dodaje on.

Bohucki dalje navodi slučajeve iz istoriji kada su deca zbog dečje paralize morala da leže u mešaničkim plućima zbog oštećenja i muskularture za disanje.

VAKCINIŠITE DECU: Ne budite budale, umiraće vam deca od malih boginja!

– Ne može da bude emisija na televiziji o vakcinaciji s pitanjem da li je štetna ili nije. Neko ko je laik upali TV vidi i kaže: “Pričaju nešto, mora da ima neka istina u tome da je štetna čim se priča”.To kao da je tema da li je genocid nad nekim narodima dozvoljen – navodi Bohucki.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

On dodaje da se vakcinacija primanjuje u čitavom svetu, čak i u zatvorenim sistemima i režimima, poput Severne Koreje. Najpoznatije zarazne bolesti koje su imale i fatalan ishod do pojave vakcine su velike boginje, difterija, tetanus, veliki kašalj, male boginje, dečja paraliza, zauške, rubela i hepatitis B.

ODGOVOR KARLEUŠI ZAŠTO TREBA VAKCINISATI DECU: Ovo pismo je zapalilo Fejsbuk!

– Ako kažu da se ne smemo vakcinisati, nema alternative. Dobro, više se nećemo vakcinisati, a sve će se vratiti, osim dečjih boginja. Jedan pedijatar će raditi 30 godina i on u startu ima nekoliko hiljada pacijenata. U toku 30 godina rada neko od njegovih pacijenata dobiće malignu bolest, leukemiju, autizam, to se sve dešava s određenom učestalošču. A roditelj traži da lekar potpiše da njegovo dete neće dobiti, ne samo autizam nego i druge bolesti. Ako bi se to moglo garantovati, vakcina bi imala protektivni efekat i da svako ko je primio MMR vakcinu neće dobiti ništa i biće čeličnog zdravlja. To je apsurdno – objašnjava on.

KAD PROČITATE OVO, VAKCINISAĆETE DETE: Potresna priča čuvenog pisca nateraće vam suze na oči

Nuspojave vakcine su bol na mestu aplikacije gde je došla igla, porast temperature, crvenilo, koje se može javiti nakon nekoliko sati ili dana. Bohucki odbacuje priče da vakcine izazivaju autizam.

– 1971. godine počela je s primenom vakcina protiv morbila u SAD i tad je obuhvat bio 95 procenata. Poslednjih godina je nešto manji, a autizam raste – kaže on.

Pogledajte ceo intervju s ovim doktorom:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u