Društvo

Dok Srbija čeka, Amerikanci prave čudo sa kubanskom vakcinom: Ispituju da li može da spreči rak pluća

Objavljeno: 20.04.2017 | 21:16Izvor: Telegraf.rs

- Ova vakcina ima potencijal da pored lečenja raka može i da spreči njegovu pojavu kod onih sa visokim rizikom za tu bolest - kaže predsednica i direktorka Rosvel parka, američkog Instituta za rak Kandas S. Džonson

Amerikanci ispituju kubansku vakcinu za rak pluća “cimavaks EGF“, koja se od novembra 2015. godine koristi u lečenju i kod nas i koja tumor pretvara u hroničnu bolest, da li može da se koristi i kao preventivni lek.AMERIČKA FDA PRVI PUT DOZVOLILA TESTIRANJE KUBANSKOG LEKA NA SVOJIM PACIJENTIMA

Američka agencije za lekove FDA dozvolila je, nakon obnavljanja diplomatskih veza Kube i SAD, kliničko testiranje kubanske vakcine u Bafalu, u Njujork. To je prvi put da je FDA dozvolila testiranje  kubanskog leka na svojim pacijentima. Osim što će biti ispitano dejstvo vakcine kod obolelih od raka pluća, Amerikanci će ispitati i da li ona može da se primi da bi se sprečio nastanak kancera, u šta čvrsto veruju.

O tome je u intervjuu za časopis “HemOnc Today” govorilapredsednica i direktorka Rosvel parka, američkog Instituta za rak Kandas S. Džonson. njihova saradnja sa centrom za molekularnu umonolgiju u Havani počeli saradnju 2011. godine kada su im se Kubanci naučnici obratili sa pitanjem da li su zainteresovani da saznaju nešto više i “cimavaksu”, a već u proleće 2015. potpisali su formalni sporazum sa njima.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– “Cimavaks” je do sada primilo više od 5.000 pacijenata širom sveta. Značajno je produžio opstanak bolesnika sa rakom pluća. Zato smo nestrpljivi da ove studije koje su u toku ispituju mogućnost da ona pored lečenja, može da se koristi u prevenciji raka pluća – kaže Kandas S. Džonson.

Prema njenim rečima, karcinom pluća vodeći je uzrok smrti među kancerima u SAD, i zato ih i uzbuđuje činjenica da ova kubanska vakcina može da spreči njegov nastanak. Na pitanje da li veruju u to, kaže da su veoma optimistični.

Printskrin: Hemonc Today

Printskrin: Hemonc Today

– Ova vakcina ima potencijal da pored lečenja raka može i da spreči njegovu pojavu kod onih sa visokim rizikom za tu bolest. “Cimavaks” cilja tumorov izvor hrane – EGF protein, po kome se, inače, i zove. Nauka kaže da je ova vakcina jedinstvena u svetu, i da ima potencijal da pomogne destinama hiljada, a možda i milionima ljudi – rekla je ona.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

I ne samo to, predsednica i direktorka američkog Instituta za rak veruje da “cimavaks” može da deluje i na druge kancere poput kancera glave i vrata, debelog creva, dojke, prostate i raka pankreasa.

“Cimavaks EGF” je namenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi. Kako je ranije za Telegraf.rs govorio vođa tima koji je patentirao vakcinu Pedro Kamilo Rodrigez, najbolji imunolog na Kubi i menadžer kliničkih projekata Centra za molekularnu imunologiju u Havani (CIMAB), ona najbolji efekat ima kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, a to je faktor rasta koji izaziva metastaze, a koji su primili prve linije hemoterapije.

Foto-montaža: sxc.hu

Foto-montaža: sxc.hu

– Ona, naime, ne leči pacijenta koji ima kancer u poodmaklom stadijumu, već oslobađa tumor, odnosno usporava i zaustavljava napredovanje metastaza na druge organe. Kancer se, na taj način, transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što je dijabetes. Zahvaljujući tome, pacijent nastavlja da živi, odnosno povećava se njegovo preživljavanje i kvalitet života. Ono što je, takođe, bitno jeste da pacijenti vakcinu moraju redovno da primaju, jer ih ona održava u životu kao insulin dijabetičare – rekao je ranije Kamilo Rodrigez za naš portal.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

PACIJENTI ŽIVE 5 GODINA DUŽE

Dosadašnji rezultati su pokazali da ima više od 20 odsto pacijenata koji žive čak pet godina duže. Neželjeni efekti se pojavljuju kao i nakon primanja drugih vakcina – umereno crvenilo i bol na mestu uboda, drhtavica, glavobolja, mučnine, povišena temperatura…

Vakcina je osim na Kubi i u Peruu, u toku registracije u Brazilu, Meksiku i Kini, a u Velikoj Britaniji i Australiji se uveliko sprovode klinička ispitivanja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u