Društvo

Deset razloga zbog kojih je u Srbiji državni posao san snova!

Objavljeno: 22.12.2014 | 12:03Izvor: Telegraf.rs

Visoka i redovna plata, siguran posao i stalni radni odnos samo su neke od prednosti rada u javnom sektoru

U Srbiji radi ukupno 2,3 miliona ljudi, a svaki treći (njih 740.000) se udomio ujavnoj službi. U odnosu na evropski prosek, domaći javni sektor upošljava tri puta više radnika. Plate u državnim preduzećima istovremeno su veće za 22.000 dinara od prosečne zarade u zemlji.

U septembru se u državnim firmama zarađivalo oko 65.000 dinara, 25.000 više nego u privatnom sektoru. Radnici u Narodnoj banci Srbije zarađuju po 88.490 dinara u proseku. Zaposleni u javnom sektoru ove godine suočavaju se prvi put sa rezovima - Vlada im je smanjila plate i poručila da će biti otkaza uz, naravno otpremnine, ali raditi kod države i dalje je bolje nego kod privatnika, piše 24sata.rs.

Rezovi u javnom sektoru poručuju da je ekonomija države loša, a to znači da je najlošije raditi kod privatnika – kaže ekonomista Ljubomir Madžar za ovaj medij.

Državna služba uglavnom podrazumeva redovne doprinose, te bonuse, jubilarne nagrade i trinaestu platu. Radnici PTT-a nedavno su primili dodatak po oko 33.000 dinara jer je firma prošle godine ostvarila dobit.

Iskustva pokazuju da su državni službenici i najomiljeniji klijenti banaka. Bankari ne žele da pričaju javno, tvrde da su im svi klijenti dragi, ali nezvanično priznaju da lakše odobravaju kredit ukoliko je klijent na budžetskoj kasi.

- Redovna plata kod privatnika ne mora da bude kontinuitet, a u državnoj službi je pravilo – kaže bankar koji radi u sektoru za stanovništvo jedne veće banke u Srbiji za 24sata.

Analize Centra za istraživanje u privredi istovoremeno pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

Ovo je deset top prednosti državne službe: siguran posao, dobre otpremnie u slučaju otkaza, redova uplata doprinosa, redova plata, bonusi i jubilarne negrade, trinaesta plata, plaćen prekovremeni rad i rad neradnim danima, najmanje 21 dan godišjeg odmora, naknada u slučaju smrti bližnjeg, bolji prolaz u banci.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u