Društvo

ĐENOVSKI CIKLON STIGAO U SRBIJU I DONEO NAGLI PAD TEMPERATURE: Za dan će u ovom gradu pasti kiše koliko za mesec! OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ KOD IVANJICE

Objavljeno: 24.10.2017 | 13:36Izvor: Kurir

Đenovski ciklon nam doneo pad temperature, a evo gde će za jedan dan pasti kiše koliko za ceo mesec


Nakon gotovo letnjih temperatura koje su rasle i do 27 stepeni, u celoj Srbiji juče došlo do zahlađenja i kiše, koja nas očekuje i narednih dana. Posebno treba da budu na oprezu oni koji žive u centralnim i zapadnim delovima zemlje, gde će zbog najave obilnih padavina, kako predviđaju u RHMZ, danas biti izdat i crveni alarm upozorenja.

Praktično preko noći temperature u Srbiji pale su za 10 do 12 stepeni, a paradoks je da juče najviša izmerena dnevna temperatura bila jutarnja - iznosila 13 stepeni. Do kraja dana, temperatura je pala na 9 stepeni.

Danas će najviša dnevna temperatura biti 12 stepeni.

FOTO: KURIR/S.Ć.

Meteorolozi kažu da je za loše vreme kriv Đenovski ciklon, koji nam je doneo naglo pogoršanje vremena i i padavine.

Kako su objavili u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, danas se u većini mesta prognozira od 20 do 40 milimetara. Ipak, na zapadu i u centralnim delovima Srbije očekuje se daleko veća količina padavina od čak 60 milimetara, zbog čega će na snazi biti crveni alarm upozorenja.

Za jedan dan pašće kiše koliko i za ceo mesec

- Kada govorimo od 20 milimetara kiše ili čak 40, to nije toliko strašno, mada prosečno za mesec dana padne oko 60 milimetara kiše. Treba imati u vidu da ima dosta suvih dana, tako da nije o abnormalnoj količini padavina. Ipak, na oprezu treba da budu građani u zapadnoj i centralnoj Srbiji, gde nas očekuju zaista obilne kiše. Za jedan dan pašće kiše kao za mesec dana. Ne verujem da će doći do poplava, jer već dugo nije bilo padavina - kaže za Slobodan Sovilj iz RHMZ.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Od srede kreće razvedravanje, ali uz veoma hladna jutra. Najniža izmerena temperatura kretaće se oko četiti stepena, dok će najviša ići do 13. Meteorolozi kažu da će ponegde biti i slabog mraza.A u četvrtak i petak ponovo do 20 stepeni

U četvrtak i petak dnevne temperature biće u porastu i ići će do 20 stepeni, ali će za vikend opet doći do promene vremena.

- U noći između petka i subote doći do naoblačenja sa kišom, ali neće biti velikih padavnina. I temperature će biti u blagom padu i kretaće se oko 15 stepeni. U nedelju će biti suvo, ali u ponedeljak opet dolazi do promene vremena i novih padavina - kaže Sovilj.

Još jedno upozorenje

RHMZ je za danas i sutra izdao i hidrološko upozorenje.

"Tokom 24. i 25. oktobra na Đetinji, Moravici, Skrapežu, Bjelici, gornjem toku Zapadne Morave, Ibru, Kolubari, Ljigu, Ubu, Tamnavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u većem porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Paraćin u pripravnosti

Štab za vanredne situacije u Paraćinu, poučen iskustvom velikih poplava od pre tri godine, zbog najavljenih obilnih padavina je uveo pripravnost na teritoriji te opštine.

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

"Uvedena je pripravnost javnih preduzeća, zaduženih lica i članova Štaba, komunalne inspekcije, koja je u obavezi da preventivno izvrši obilaske kritičnih lokacija na vodotokovima drugog reda: propusti, mostovi, gde je potrebno i organizovati sprečavanje mogućih zagušenja proticajnih profila vodotokova i preduzeti adekvatne mere na otklanjanju uočenih nedostaka", stoji u saopštenju Štaba.

Tokom velikih poplava u maju 2014. godine, u Paraćinu je, po izlivanju reke Crnice više dana pod vodom bilo preko 1.000 domaćinstva, a voda ušla u još oko 4.000 domova. Velika šteta naneta je i javnim i privrednim objektima.

Sneg obustavio saobraćaj kod Ivanjice

Saobraćaj na državnom putu II A reda broj 197, na deonici od Ivanjice do Golijske reke, obustavljen je zbog snežnih nanosa, kažu iz JP "Putevi Srbije".

Prema njihovim procenama, očekuje se da će do normalizacije saobraćaja doći tokom dana.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Saobraćaj je obustavljen i na državnom putu II A reda broj 198, na deonici od Prekog brda do Odvraćenice, a očekuje se da će saobraćaj na tom putu biti normalizovan sutra.

Snežni nanosi uslovili su otežan saobraćaj na državnom putu I B reda broj 21, na deonici Divljaka-Ivanjica-Gajićevina, kao i na državnom putu I B reda broj 30, na deonici Buk-Slatina.

Saobraćaj se zbog snega otežano odvija i na državnom putu II A reda broj 194, na kružnom toku deonice Prilike-Jasenovo kao i na državnom putu II B reda broj 409, na deonici Kumanica-Gledjica. Javno preduzeće "Putevi Srbije" navelo je i da su ekipe na terenu i da rade na čišćenju snega.

Sjenica prekrivena snegom

Snežne padavine formirale su tokom noći na teritoriji opštine Sjenica pokrivač debljine do četiri centimetra.

Meteorolog Esad Mujagić rekao je novopazarskom radiju Sto plus da se temperatura tokom noći nije spuštala ispod nultog podeljka, da je tako i danas, pa je realno očekivati obimnije padavine

Iako se na tlu zadržava u raskvašenom stanju, sneg za sada ne stvara probleme u odvijanju saobraćaja i svi lokalni putevi su prohodni. Prvi sneg u Sjenici ove godine pao je 7. oktobra.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u