Društvo

DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI OD MALARIJE? Evo šta kažu epidemiolozi posle smrti DOKTORKE NA VMA

Objavljeno: 28.07.2015 | 15:22Izvor: Telegraf.rs

- Znate kako, postoji mogućnost da se malarija prenese na nekog drugog čoveka u Srbiji samo ako je neki komarac koji je ujeo doktorku Jovanović, posle toga ujeo nekog drugog, ali, to je samo u teoriji - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović

Lekar Vojnomedicinske akademije Olivera Jovanović, koja je bila angažovana u prvoj rotaciji mirovne misije Ujedinjenih Nacija u Centralnoafričkoj Republici (CAR), preminula je od posledica teškog oblika malarije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Kako bismo proverili da li je moguće da se ova bolest preko komaraca, posle ovako izolovanog incidenta, prenese i na druge građane Srbije, pozvali smo epidemiologa i vakcionologa u penziji, dr Radmila Petrovića.

– Znate kako, postoji mogućnost da se malarija prenese na nekog drugog čoveka u Srbiji samo ako je neki komarac koji je ujeo doktorku Jovanović, posle toga ujeo nekog drugog. Ali, to je samo u teoriji. U Srbiji do sada nikada nije potvrđen slučaj osobe obolele od malarije koja se zarazila na teritoriji naše zemlje, tako da nema mesta panici – rekao je dr Petrović, koji je 35 godina radio u institutu Torlak.

Doktor Radmilo kaže i da naučnici širom sveta pokušavaju godinama unazad da pronađu vakcinu protiv malarije, ali bezuspešno.

– Već pedeset godina unazad naučnici iz celog sveta pokušavaju da pronađu vakcinu protiv malarije, ali za sada je to bezuspešno – dodao da se na teritoriji našeg područja mnogo uradilo na suzbijanju malaričnih komaraca, naročito posle Drugog svetskog rata.

Pitali smo za mišljenje i lekara epidemiologa i nekadašnjeg direktora Infektivne klinike u Beogradu dr Dragana Delića.

– Ne postoji nikakva mogućnost da se bilo ko u Srbiji zarazi malarijom. Osobe koje u našu zemlju iz tropskih krajeva dođu zaražene odmah se izoluju i leče, tako da ne postoji nakakav bojazan od bilo kakve epidemije. Posebno zbog toga što u Srbiji malarije nema već decenijama unazad – rekao je dr Delić.

Podsetimo, dr Jovanović je primljena u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije 6. jula u veoma teškom opštem stanju sa simtpomima i znacima otkazivanja više organa, a tokom hospitalizacije preduzete su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure u cilju lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u