Društvo

ČUVAJTE SE: Nema para za mobilne brane, gradovi u opasnosti od poplava!

Objavljeno: 18.09.2014 | 16:01Izvor: Telegraf.rs

Postoji mnogo vrsta mobilnih sistema zaštite od poplava, a njihove cene variraju u zavisnosti od visine ploča, materijala od kog su napravljene, načina postavljanja i neophodne dužine brane

Poplave koje su pre četri meseca, i opet krajem prošle nedelje, potpuno uništile kuće, puteve i napravile ogromnu materijalnu štetu u nekim gradovima u Srbiji, opet su pokrenule pitanje mobilnih sistema zaštite od poplava, poput onog koje ima Golubac.

Mobilne brane ili paneli za zaštitu od poplava mogli bi u budućnosti zaštititi građane i njihovu imovinu od uništenja koje su prouzrokovale aprilske, majske i septembarske poplave.

Gradovi koji se za sada mogu pohvaliti ovim tipom sistema zaštite od poplava su Novi SadGolubac i Zaječar.

Foto: Opština Golubac

Foto: Opština Golubac

- Ovakvi sistemi zaštite najviše se koriste u gradskim sredinama, gde nema mesta za postavljanje bedema i nasipa. Verovatno će biti u postavljeni u nekim gradovima duž Save i Dunava, gde prognoze mogu da upozore na vreme na visok vodostaj, nekoliko dana unapredBeograd će ga možda dobiti u okviru projekta “Beograd na vodi” – kaže za Telegraf.rs Zvonimir Kocić, pomoćnik za tehnička pitanja JVP “Srbijavode”.

On obašnjava da mobilne ploče nisu uiverzalni sistem koji može da se postavi svuda, već se prilagođavaju terenu za koji su namenjene i ne mogu se koristiti na drugim mestima.

- Mobilni sistemi se mogu koristiti u specifičnim terenskim uslovima, i nisu svuda primenljivi. Zbog visoke cene, oni se više koriste u gradskim uslovima, gde moguća visoka materijalna šteta, pa je njihova upotreba opravdana – kaže Kocić.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Za svako mesto potrebno je prvo izraditi sistem zaštite od poplava, pa onda prilagoditi tip opreme tom sistemu. Mobilne ploče koje će štiti Dunav i, na primer, Nišavu, neće biti iste. Zemuska brana neće biti ista kao odbrana reke Lepenice.

Mobilni sistemi su skupi, pa ih lokalne vlasti teško mogu priuštiti.

- Preduzeće Vode Vojvodine je posle poplava 2009. godine nabavilo mobilne panele visine 2 metra. Oprema u vrednosti od 670.000 evra nabaviljena je zahvaljujući kreditu Svetske banke. Ploče u Golupcu visoke su metar i 20 centimetara, i bile su nešto jeftinije od onih u Novom Sadu – rekao je Kocić.

Foto: Opština Golubac

Foto: Opština Golubac

On dodaje da postoji mnogo vrsta mobilnih sistema zaštite, čije cene variraju u zavisnosti od visine ploča, materijala od kog su napravljene, načina na koji se postavljaju i neophodne dužine.

Ipak, načelnik Sektora za varedne situacije Predrag Marić rekao je danas za Telegraf.rs da će bilo kakva nabavka opreme za odbranu od poplava morati da sačeka rebalans budžeta Republike Srbije.

- Što se tiče mobilnih sistema zaštite od poplava, kavi postoje u Novom Sadu ili Golubcu, mi imamo neke planove, ali za sada nemamo novca. Čekamo rebalans državnog budžeta da vidimo da li ćemo dobiti neka sredstva. Ove godine ništa nismo kupili od neophodnih stvari jer nemamo novca – rekao je Marić.

Printskrin: RTS

Printskrin: RTS

Podsetimo, pronalazač i inženjer hidrotehnike Rade Milutinović iz Novog Sada tvrdi da ima rešenje za ovaj problem– napravio je mobilnu zaštitu od poplava kao zamenu za tone nasipa. Milutinović kaže da je njegov sistem znatno jeftiniji od drugih mobilnih sistema za odbranu od poplava.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u