Društvo

Crnogorci se spremaju za suđenje veka: Dozvoljen prenos televizijama

Objavljeno: 17.07.2017 | 13:43Izvor: medio.rs

Odluka je doneta uvažavanjem principa prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obaveštavanja javnosti o krivičnim postupcima

 

 

Vrhovni sud Crne Gore omogućio je snimanje suđenja optuženima za pokušaj terorizma, a televizije će moći uživo da prenose taj postupak, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na saopštenje pedsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Vijesti pišu da će biti obezbeđena javnost suđenja u predmetu protiv okrivljenih zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnog dela terorizam u pokušaju biti omogućena kroz fizičko prisustvo u sudnici i kroz obezbeđivanje uživo prenosa posredstvom Radio difuznog centra, dok će audio-video zapis biti sastavni deo spisa.

U saopštenju se navodi da za sve detalje u vezi preuzimanja signala, zainteresovane medijske kuće treba da se obrate direktno RDC-u.

Ovakvu odluku predsednica Vrhovnog suda Crne Gore je donela ceneći da je neophodno da glavni pretresi u ovom predmetu budu praćeni uz audio-vizuelno snimanje tokom celog postupka, a imajući u vidu da je krivično-pravni slučaj koji se odnosi na događaj povodom koga se vodi krivični postupak protiv više lica, čiji zaštitni objekat su najvažnije društvene vrednosti, i to ustavno uređenje i bezbednost Crne Gore i dobra zaštićena međunarodnim pravom, a koji je pokrenuo najviši stepen interesovanja javnosti.

Odluka je doneta uvažavanjem principa prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obaveštavanja javnosti o krivičnim postupcima, kao i potrebe medijskog izveštavanja o radu sudova, kroz koje se ostvaruje uvid u funkcionisanje krivičnog pravosuđa i doprinosi pravednosti sudskih postupaka.

Početak suđenja zakazan je za 19, 20. i 21. jul. Za pokušaj terorizma na oktobarskim izborima 2016. godine optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija - Nina Nikića vodi se posebno.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u