Društvo

ČEKALI SMO UNUČIĆE, A SIN NAM JE DOŠAO U KOVČEGU: Lelek roditelja poginulog alpiniste!

Objavljeno: 29.06.2016 | 10:12Izvor: Telegraf.rs

- Nad telom mog sina dva puta je vršena obdukcija. Drugi put jer je neko iz grupe rekao da je moj sin pio alkohol. Ali to nije sigurno. I Maja je potvrdila da su njih dvoje ceo dan pili vodu - priča očajni otac

Telo planinara Aleksandra Džavovića (30), koji je poginuo 18. juna prilikom uspona na planinu Kanin u italijanskim Alpima, dopremljeno je juče po podne u porodični dom Džavovića u Čajetini.

Očajni otac Despot rekao je da je njegov sin stradao zbog nemara organizatora i da Aleksa Popadić, koga Italijani terete za nesreću, nije kriv.

Despot i supruga Mirjana s tugom i bolom sačekali su sina.

- Sine, sine... – gubile su se reči oca Despota dok je grlio sanduk u kome se nalazilo telo njegovog jedinca.

Majka Mirjana, koju su rođaci pridržavali, naslonjena na sanduk žalila je svog sina.

Foto: Facebook/Aleksandar Dzavovic

– Mili sine, zar tako da mi se vratiš… Sine moj, majka te je mnogo volela… Nadala sam se unučićima, a sada... – ponavljala je bespomoćno majka.

Posmrtne ostatke Aleksandra Džavovića sačekali su verenica Maja, baba, deda i rodbina.

Dok su 11 dana čekali telo svog sina, otac Despot kaže da je za njega vreme stalo. Pokazao nam je dokumente koji su govorili o planu putovanja koje je organizovalo planinarsko-smučarsko društvo Kopaonik iz Beograda. Iz tih papira se jasno vidi da je vođa ture Jelena Kuzmanović rekla da se ide na Kanin (2.587 metara nadmorske visine).

– Eto, to je bio plan. A zašto su umorni od puta krenuli na vrh u subotu umesto u nedelju? Zašto se nisu pridržavali plana, ko im je to dozvolio, gde je bio vođa puta? Moj sin je planinar i nije alpinista. Trebalo je da polaže za planinarski ispit – kaže otac Despot i dodaje da mu je rečeno da ova grupa nije bila prijavljena ni u slovenačkoj ni u italijanskoj gorskoj službi, kao i da staza nije bila proverena.

Foto: Facebook/Aleksandar Dzavovic

- Za nesreću se tereti Aleksa Popadić, koji je bio s Aleksandrom i Majom. On povređen leži u bolnici u Udinama. Dali su mu advokata, ali ja smatram da on nije kriv – rekao je Despot i dodao:

– Nad telom mog sina dva puta je vršena obdukcija. Drugi put jer je neko iz grupe rekao da je moj sin pio alkohol. Ali to nije sigurno. I Maja je potvrdila da su njih dvoje ceo dan pili vodu – priča očajni otac.

U krivičnoj prijavi tužioca navodi se da je Aleksa Popadić “kriv jer je zbog nepažnje, nespremnosti i neiskustva tokom planinarenja, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča, nastavio da se penje na vrh. On se peo tako što se otkačio od užeta i izazvao smrt Džavovića oborivši ga sa sobom i na deo stene koji se nalazio ispod njih”.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u