Društvo

Boško i Admira su ubijeni snajperom zagrljeni otišli u smrt: Pre 24 godine stradali sarajevski Romeo i Julija (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.05.2017 | 10:39Izvor: Telegraf.rs

Postali su simbol stradanja i besmisla rata...

Na današnji dan pre 24 godine poginuli su sarajevski Romeo i JulijaBoško Brkić i Admira Ismić.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Mladi i zaljubljeni, iako različitih vera i nacionalnosti u vremenu kada je to bilo skoro pa nemoguće, pripremali su venčanje i beg iz nepodnošljive stvarnosti. Tog kobnog majskog dana u popodnevnim satima, u nadi da će uspeti da pobegnu iz Sarajevaubijeni su snajperom i zagrljeni ostali da leže danima na sarajevskom asfaltu, jer se niko nije usuđivao da ih pomakne sa linije razgraničenja.

Printskrin: RTS

Printskrin: RTS

Njihova su tela sedam dana ostala ležati na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena.

Fotografije mrtvih tela Boška i Admire iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su svet.

Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS-a izvukla je njihova tela sa mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao: Krivci nisu nađeni.

O njima su pisali mnogi, i pesme, i članke, i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Šorka, koji je objavio Rojters 23. maja 1993. i koji je onda obišao ceo svet.

Sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje pre nekoliko godina snimila je pesmu pod nazivom Boško i Admira, a isto tako i Bil Maden pod nazivom Bosko and Admira.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film. Režirao ga je Džon Zaritski, a snimljen je u koprodukciji sa “PBSs Frontline”, “National Film Board of Canada” i “WDR Germany”.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u