Društvo

BORI SE ZA ŽIVOT: Šumadinac palio šiblje, a onda mu eksplodirala granata u lice!

Objavljeno: 04.05.2015 | 23:17Izvor: Telegraf.rs

Kragujevčanin zadobio teške telesne povrede kada je došlo do eksplozije u njegovoj kući u Vinogradima. Njegova supruga i deca se mole da Bogu da ostane živ

Milo Šebek iz kragujevačkog naselja Vinogradi teško je povređen kada je došlo do eksplozije nedaleko od njegove kuće, a vatra je zahvatila i neeksplodirani projektil, zaostao iz Drugog svetskog rata. Šebek se u kragujevačkom kliničkom centru bori za život.

On je zadobio povrede pluća i jetre i na aparatima je za održavanje vitalnih funkcija. Njegova supruga Snežana i sin Ivan kažu da se bogu mole da Milo preživi.

– Nakon svih intervencija koje su odmah urađene, sada je bitno samo da opet ne dođe do krvarenja jetre, pošto je ona cela bila raznesena. Milo je imao i velike povrede rebara i krv u plućima, ali je to sanirano – kaže Snežana.

Nesreća se desila kada je Milo otišao u svoju njivu, nedaleko od kuće, da pali rastinje pred setvu. Vatra je, po svoj prilici, zahvatila i zaboravljenu minu, koja je bila u travi. Naseljem se začula eksplozija, seća se Milov sin Ivan.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Otac je bio u njivi kada smo mi kod kuće začuli eksploziju. Mislio sam da je puklo dalje. Majka je samo skočila i rekla mi da telefonom pozovem oca i vidim da li je sve u redu. On se javio još nesvestan svojih povreda i smogao snage da mi kaže da odmah pozovem hitnu pomoć. Došli su na njivu i lekari i mi, i zakli ga krvavog – priča Ivan još u šoku.

Milo Šebek preživeo je samo zahvaljujući tome što je bio na par metara od mesta eksplozije. U pitanju je bila protivavionska granata od 40 mm, zaostala iz Drugog svetskog rata. Ovo nije prva takva mina pronađena u naselju, i ranije se mnogo puta dešavalo da seljaci u travi nađu eksplozivna sredstva.

Dušan Lojanica iz naselja Vinogradi kaže da komšije stalno nalaze razne bombe, pa ih onda šutnu u njivu nekog drugog. Kada trava naraste, niko i ne vidi šta je u šipražju na međi. Vlastimir Ristić dodaje da, da je do sada skupljao sve eksplozivna sredstva koja je nalazio, imao bi kolekciju.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Irena Naumčeški iz ovog naselja kaže da nije normalno da nikoga iz državne i gradske vlasti ne zanima što je pola naseljao kao minsko polje.

– Šta treba, da nastrada pola naselja ili da se neka tragedija desi da bi naša vlast reagovalaNama jedino preostaje da se iselimo da bi sačuvali živu glavu – kaže Irena.

Njena komšinica Slađana Gačić kaže da se najviše plaši zbog dece koja u ovom naselju nisu sigurna nigde van dvorišta.

– Svaka livada, svaki korov, ovde je rizik. A ova tragedija nije prva koja se desila. Pre nekih par godina eskplodirao je još jedan protivavionski metak – kaže ova žena.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Dok obrađuju svoje njive, meštani Vinograda često nalaze granate iz Drugog svetskog rata. Neki ih samo stave ukraj njive, drugi ih bace u komšijinu parcelu ili šipražje.

Eksploziju 40- milimetarske granate izazvala je vatra, kažu u kragujevačkoj policiji i sektoru za vanredne situacije. Njeni ostaci su otklonjeni. Ekipa sektora za vanredne situacije utvrdila je da na ovom potezu nema više neeksplodiranih ubojnih sredstava.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u