Društvo

BOGATE SE VRTOGLAVO, DRŽAVI DAJU SIĆU: Pogledajte koliko zarađuju notari!

Objavljeno: 17.12.2014 | 21:35Izvor: Telegraf.rs

Za razliku od Francuske, u kojoj notari 80 odsto prihoda daju u budžet svoje zemlje, srpski javni beležnici daju tek 30 odsto

Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju objavljenom na sajtu ove organizcija tvrdi da su javnim beležnicima, takozvanim notarima, data izuzetno široka, “monopolistička ovlašćenja, koja garantuju visok prihod”.

U isto vreme, “izbor beležnika je kompromitovan ublažavanjem pravila o polaganju notarskog ispita, i nezakonitim radom komisije, koja je predložila kandidate”, tvrde u ovom regulatornom telu.

U Savetu ističu i da postoji mogućnost da za izbor notara nje bio presudan kvalitet, nego pripadnosti koje nemaju veze s kvalitetom, a moguća je i korupcija.

- Zakon je često menjan, promenjen je i sastav komisije za polaganje beležničkog ispita, koja je ozbiljna i tražila je kvalitet, a ublaženo je i pravilo o prolaznosti i ocenama kandidata – navodi se u izveštaju.

Notar u Beogradu zaradi oko 5.000 evra!

Savet je napravio i poseban osvrt na finansijski aspekt uvođenja beležništva.

- U vreme stupanja na snagu zakona nije predviđeno da notari deo prihoda uplaćuju u budžet Srbije, iako su im poverena odrežena javna ovlašćenja. Podsećamo da evropski notari moraju da vrate državi mnogo veći procenat, kao na primer u Francuskoj, gde vraćaju 80 odsto. Kod nas je izmenama zakona, na zahtev advokata i zahvaljujući njihovom štrajku, propisano da 30 odsto nagrade notari prenose državi. Taj procenat je određen bez jasnih kriterijuma – navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u