Društvo

BITKA ZA ŽIVOT I VID BEBE Novorođenče iz Valjeva spaseno zahvaljujući neverovatnom spletu okolnosti

Objavljeno: 28.10.2016 | 22:58Izvor: Blic

Nisam stigla ni da se uplašim. Sve se brzo dešavalo, priča za „Blic“ Zorica Petrić iz Valjeva, majka malog Janka, prve bebe u Srbiji kojoj su sedam dana nakon rođenja transplantirane obe rožnjače.

Od kako je na svet došao, Janko je odmah imao zdravstvenih problema. Po rođenju prestao je da diše, pa su se lekari borili za njegov život. Nakon toga ustanovljen je problem sa rožnjačama.

- Prvo su nam rekli da ima urođenu kataraktu, ali da to nije strašno. Trebalo je kad izađemo iz porodilišta da idemo kod oftalmologa. Međutim, jedna od doktorki odlučila je da Janka transportuje u Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj i da se tamo sve proveri. I tako su njega samog poslali u Beograd, a ja sam ostala u Valjevu. Tek sutradan sam otpuštena iz bolnice - priseća se Zorica.

Odvajanje je teško podnela, mada objašnjava da nije stigla ni da se uplaši, jer su vesti iz Beograda stizale veoma brzo.

- Prvo su nam javili da ima problem sa rožnjačama i da naglo gubi vid. Nekoliko sati kasnije dobili smo poziv da brzo dođemo u Beograd, jer postoji donor i da će mu odmah raditi transplantaciju - objašnjava Zorica.

Tri sata čekanja ispred operacione sale i reakcije lekara nakon izlaska iz nje dugo će se sećati.

Rođen pod srećnom zvezdom: Mali Janko operisan sedam dana po rođenju

- Srećna sam što se sve završilo kako treba. Pogotovu saznanje da smo došli kasnije, pitanje je da li bi Janko ikada u životu progledao. I sada kada se sve završilo, i dalje sanjam sve šta se izdešavalo tih sedam dana od kada se rodio. Kada se probudim, ne znam da li je to bio samo san ili se sve to stvarno dogodilo - priča Zorica.

Neprovidne rožnjače, problem sa kojim se rodio Janko, javlja se kod jednog na 50.000 rođenih beba. Izuzetno redak slučaj u oftalmologiji. Tim od 15 lekara učestvovao je u ovoj intervenciji, koja je sama po sebi bila rizična, jer se prvi put izvodila kod novorođenčeta. Zato su lekari iz očne klinike zatražili i pomoć anesteziologa iz Tiršove, koji imaju iskustva sa uvođenjem tako malih beba u anesteziju.

Doktor Milenko Stojković, direktor Klinike za oftalmologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je transplantacija kojim slučajem urađena kasnije, dete bi potpuno ostalo bez vida. Intervencija je trajala skoro tri sata, što je za oftalmološke operacije poprilično dugo.

- Tkivo dečjeg oka mnogo je složenije nego kod odraslog čoveka, ali nas to nije mnogo usporilo da presadimo rožnjače - objašnjava prof. dr Stojković.

Dr Milenko Stojković
Foto: RAS SrbijaDr Milenko Stojković

Nakon dve kontrole, koje su do sada urađene, lekari kažu da je transplantacija bila uspešna. Iako se sa zdravstvenim problemom suočio već po rođenju, izgleda da je rođen pod srećnom zvezdom, jer šansa da se rožnjače donora pojave u trenutku baš kada su najpotrebnije jeste jedan prema 1.000.

U Srbiji trenutno 1.500 pacijenata čeka na transplantaciju rožnjače, a ovih intervencija se godišnje uradi samo 20, jer Srbija već godinama ima problem sa transplantacijama i malim brojem donora organa.

Srećom našli donora

- Dete je imalo neverovatnu sreću, jer se posle mnogo meseci pojavio donor rožnjača u Novom Sadu. Isto veče naša ekipa je otišla tamo da eksplantira rožnjače, a već sutradan smo obavili transplantaciju - ističe dr Stojković.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u