Društvo

Beograđanka sa bolesnim sinom ostaje na ulici: Izvršitelj im prodao stan zbog tuđeg duga od 6.500 evra

Objavljeno: 27.04.2017 | 09:31Izvor: Telegraf.rs

Sledeće iseljenje zakazano je za 4. maj. Do tada jadna žena obija pragove raznih institucija kako bi joj neko pomogao

Beograđanka Branka Havatmi (70) i njen sin Tarek, koji boluje od cerebralne paralize, uskoro bi mogli da se nađu na ulici jer je njihov stan prodao izvršitelj, i to zbog, kako kažu, tuđeg duga.Naime, Branka je pre 25 godina bila žrtva prevare, takozvane piramidalne štednje, u kojoj je učestvovao njen zet. Kako je to obično bivalo, firme su preko noći nestajale, a krivci su pobegli u inostranstvo.

Branka je u firmi, koja se zvala “Best biznis partner” za porodično oročavanje, radila kao sekretarica, a sud joj je na teret stavio dug od 6.500 evra na osnovu tužbe koju je protiv nje podneo poznanik koji je takođe oročio novac, a ostao i bez kamate i bez glavnice.

Ona je, kako ističe, bila spremna da plati dug, ali je njen stan prodao izvršitelj zbog piramidalne naplate.

– Bili smo spremni da platimo dug, ali nismo dobili tu mogućnost. Nismo dobili specifikaciju duga, a izvršitelj nam nije dostavio ni dokumentaciju o dozvoli za izvršenje o prodaji stana – priča Branka.

– Naš advokat ga je obavestio pismeno da smo spremni da platimo potraživanja, a onda smo od gradskih službi saznali da je stan prodat 30. decembra i da je početna cena bila 60 odsto od njegove vrednosti – objašnjava.

Čak ni pozivi za sud nisu išli regularnim putem da bi se porodici omogućilo da vrate dug.

- Kao da je cilj bio da se dug ne plati i da se stan uzme. Ko još zakazuje aukciju uoči Nove godine – pita Branka.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Podatke o svoti koju duguje, kao i za koliko je prodat njen stan, dobila je skoro četiri meseca posle prodaje, 10. aprila, a sutradan joj je na vrata zakucao izvršitelj.

– Posle 105 dana od prodaje dobila sam dokumenta i već sutradan je došao sa obijačem da me prinudno iseli. Na sreću, policija nas je zaštitila, ali je sledeće iseljenje zakazano za 4. maj. Do tada obijam pragove raznih institucija da nam neko pomogne – priča nesrećna žena.

Ona napominje i da je cela stvar dodatno sumnjiva jer je stan bio u otplati, zbog čega nije mogao da bude prodat. Međutim, izvršitelj je preostali dug naplatio od prodaje stana.

Izvršitelj Nenad Botorić kaže da je sve radio sudskim rešenjima.

– Sud je doneo rešenje o izvršenju, gde je predmet prodaja tog stana da bi se naplatio dug. Stan je prodat 30. decembra na javnoj licitaciji. Porodica Hvatmi je bila pozvana na licitaciju, ali se niko nije javio – tvrdi Botorić i dodaje da je sud procenio vrednost stana.

– Stan sam prodao za 60 odsto od procenjene vrednosti, kako zakon nalaže. Tim novcem podmiren je poverilac s kamatom, a ostatak novca uplaćen je Branki Havatmi – kaže Botorić.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u