Društvo

BEOGRAĐANI LJUBE OVU SLIKU, ALI STVARNO: Putin u izlogu izazvao HAOS u centru prestonice! (VIDEO)

Objavljeno: 25.08.2016 | 18:42Izvor: Telegraf.rs

Ciklus slika "Kako vidim Srbe" nastao je, kako umetnica kaže, iz njene čiste ljubavi koju gaji prema našoj zemlji i nama

Eva Leliva, slikarka iz Moskve, u srcu Beograda je stvorila svoje malo umetničko carstvo. Izlog njenog ateljea krase tri dela na kojima su – Vladimir Putin, Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj. Ovaj trio je izazvao opštu euforiju među Beograđanima, a “Putina” su čak iznoslili da ga celivaju.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Ciklus slika “Kako vidim Srbe” nastao je, kako umetnica kaže, iz njene čiste ljubavi koju gaji prema našoj zemlji i nama.

– Kao što je Rusija sigurna u rukama Putina, tako je i Srbija bezbedna dok je Vučić tu.  Šešelja već smatram veoma živopisnom osobom, tako da je i on zaslužio da se nađe u ovoj postavci. Iskreno, nisam ni sanjala da će ovaj trio izazvati baš takve reakcije. Bar dvadesetoro ljudi dnevno zastane kako bi fotografisalo izlog moje galerije – oduševljeno priča umetnica.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Najveće ushićenje ipak izaziva slika na kojoj je Putinov lik.

– Jedan čovek je zastao, pogledao slike u izlogu, ušao u atelje, uzeo sliku Putina i izneo je napolje. Krenula sam u šoku za njim mislivši da će je ukrasti, ali je stao ispred, dizao sliku iznad sebe, ljubio je i navodio prolaznike da aplaudiraju njegovom čudnom performansu, što oni i jesu uradili. Hteo je da kupi sliku, ali je odustao kada sam mu rekla po kojoj ceni je u Rusiji prodajem. Cene mojih dela se kreću od dve hiljade evra, naviše, što je za Srbju preskupo, zato ih ovde i ne prodajem – kazala je Eva.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Pored slika trojice političara, ciklus “Zašto volim Srbe” krase i dela na kojima su, kako Eva kaže, neki od poznatijih Srba – Novak Đoković, Emir Kusturica, Bora Đorđević Svetlana Ražnatović. Ali, među svim tim poznatim licima, izdvaja se lik sede brade, a ta slika zauzima i posebno mesto u Evinom srcu.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– To je moj pokojni prijatelj. Davno sam ga upoznala, bio je divan čovek. Obožavao je Rusiju, isto kao i ja Srbiju, a njegova najveća želja je bila da poseti Moskvu, što je i ostvario. Zbog toga sam neizmerno srećna, a ono što me rastužuje do suza je to što nije uspeo da vidi portret. Kada sam počela da ga slikam, požurivao me je i bio nestrpljiv da ga vidi, ali  to, nažalost, nije dočekao. Preminuo je dva meseca pre moje izložbe – rekla nam je slikarka drhtavim glasom.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Umetnica nam je objasnila i šta ju je najvišle privuklo da se preseli u našu zemlju.

- Ja sam u Srbiju dolazila turistički godinama, uvek uživala, čak sam iznajmljivala stan i boravila po tri, četiri meseca u Beogradu. Pre dve godine sam odlučila i da se preselim u Srbiju, i kupila sam stan u Beogradu. Obožavam vašu zemlju i vaše ljude. Topli su i dobrodušni, ali iskreno, ono što me je najviše privuklo da se preselim ovde, je vaša hrana. Obožavam pljeskavice - zaključila je s osmehom na licu akademska slikarka.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama mišljenje o tome kako bi na vas delovala ova Putinova slika.

 

 

(Jasmina Prošić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u