Društvo

AVRAMOVIĆI SU PORODICA ZA PRIMER, a nemaju dovoljno ni za osnovne životne potrebe! (FOTO)

Objavljeno: 04.05.2016 | 21:09Izvor: Telegraf.rs

Avramovići su korisnici socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ali kada plate komunalije i režije ostane im oko 19.000 dinara, što ne može da im pokrije potrebe u hrani i ostale potrepštine

Osmočlana porodica Avramović iz sela Sibnica kod Sopota iako ne živi u izobilju svakako se može pohvaliti svojom mnogobrojnošću jer je u Srbiji to danas prava retkost.

Supružnici Zoran (53) i Danijela (38) uživaju sa svoje šestorodece u skromnom domu pedesetak kilometara od centra Beograda.

Nikolina (14), Jovan (12), Marija Hrizantema (10), Andreja(8), Sreten (6) i Gavrilo (3)  su prava dika i ponos svojih roditelja.

Zoran i Danijela su nezaposleni i kako kažu, do posla je danas teško doći.

– Nezaposleni smo, izdržavamo porodicu tako što idemo u nadnicu. Ranije smo imali obućarsku radnju u Zemunu, ali sticajem okolnosti morali smo da je zatvorimo. Do posla je teško doći, čak i u selu, ljudi sve manje traže i uzimaju ljude za nadnicu, nema se para, tako da smo radili i za džak brašna. Dažbine su bile velike, a u to vreme smo bili i podstanari, jednostavno, nismo mogli da opstanemo, a i prvo dete je bilo na putu – priča Danijela.

Pre deset godina skupili su novac i kupili kuću u kojoj trenutno žive sa svoje šestoro dece.

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

– Tako smo krenuli, u šali kažem “trbuhom za kruhom”, a 2006. godine smo uspeli da kupimo ovu kuću i nastanimo se tu.

Avramovići su korisnici socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ali kada plate komunalije i režije ostane im oko 19.000 dinara što ne može da im pokrije potrebe u hrani i ostale potrepštine.

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Međutim, zahvaljujući dobrim komšijama i rodbini uspevaju da nadomeste ono što im fali.

– Mnogo nam pomaže komšiluk i rodbina, dobijamo odeću, obuću i hranu. Na početku svake školske godine nam izađu u susret sa školskim priborom – nastavlja priču Danijela.

Danijela i njen suprug Zoran imaju baštu koju obrađuju, šest koza i nešto živine.

– Komšije su nam, udruženim snagama, pre tri godine podigli plastenik da bismo uzgajali povrće za svoje potrebe. Od komšija pozajmljujemo vodu, problem je kanalizacija i septička jama, koju nemamo, odnosno imamo privremeno napravljenu.

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Uprkos tome, nihova deca su primereni đaci, a neki od njih postižu i odlične rezultate na međunarodnim takmičenjima.

– Trenutno školu pohađa četvoro dece, a od septembra ćemo imati i prvaka, i to će biti naš peti đak u porodici. Deca do petog razreda putuju pešice i po dva i po kilometara, a od petog razreda pa nadalje idu autobusom, s tim što moraju da ustanu pre šest časova ujutru – pričaju Avramovići.

Andreja pohađa drugi rarzed, a Marija Hrizantema treći razred osnovne škole, odlični su đaci, a najomiljeniji predmet im je likovno.

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

– Kreativne su i pomažu mi u pletenju korpica od novinskog papira, to sam od pre godinu dana počela da radim, još jedan način da zaradimo koji dinar, a ujedno i razvija kreativnost kod dece – kaže Danijela.

Jovan pohađa šesti razred osnovne škole i vrlo dobar je đak, voli sport, posebno fudbal, omiljeni predmet mu je fizičko.

Njihova najstarija ćerka Nikolina, završava osmi razred i odličan je đak, u trci je za đaka generacije i ima dosta diploma sa raznih takmičenja.

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

Foto: Privatna arhiva/ Danijela Avramović

– Prošle godine je na međunarodnom takmičenju iz matematike osvojila treće mesto. Sprema se da upiše Elektrotehničku školu “Nikola Tesla”. Zahvaljujući komšijama dobila je kompijuter kao podsticaj za učenje u smeru informatike.

Kako nam je Nikolin rekla, omiljeni predmeti su joj informatika i muzičko. Voli da sluša muziku, da peva i čita knjige. Obožava da prati “Pesmu Evrovizije”, a učestvuje i u školskom horu.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u