Društvo

Aleksa ima samo 11 godina, a već je predavač: Mali genije nema šta ne zna i ponos je cele Srbije (FOTO)

Objavljeno: 14.06.2017 | 12:39Izvor: Telegraf.rs

Aleksa je odlikaš sa svim peticama, govori nekoliko jezika, obožava dinosauruse, prvi je na takmičenjima iz istorije

Aleksa Teodorović ima samo 11 godina, ali iako tek osnovac, posetiocima Muzeja Srema drži predavanja iz praistorije, a povremeno je angažovan i kao turistički vodič za đačke ekskurzije.Aleksa je odlikaš sa svim peticama, govori nekoliko jezika, obožava dinosauruse, prvi je na takmičenjima iz istorije, usput stigne da pohađa i muzičku školu, gde svira trubu i sanja da postane svetski poznati paleontolog.

– Od četvrte godine čitam, pišem i računam, ništa mi ne predstavlja problem. Čitam sve što mi padne šaka, a najviše volim enciklopedije i knjige o dinosaurusima jer mi je praistorija specijalnost. Moja soba prepuna je knjiga, istorijskih romana, ali i ozbiljnih književnih dela. Ponosan sam što sam rođen i živim u carskom gradu Sirmijumu bogate prošlosti, ali moji vršnjaci toga, nažalost, nisu svesni – kaže Aleksa, dok kao odrastao bez trunke treme govori na predavanju u lapidarijumu Muzeja Srema “Aleksin svet dinosaurusa”.

Aleksa o dinosaurusima zna skoro sve, kaže, ali i dalje čita sve što se na njih odnosi i budno preko interneta prati najnovija iskopavanja i pronalaske njihovih skeleta. Obožava i sve igrice u kojima su oni akteri.

Foto: Facebook/Muzej Srema

– Svi dinosaurusi su bili savršeni, a meni je posebno drag biljojed terizinosaurus, zastrašujuće ogroman sa kandžama od jednog metra, dužine 11, visok sedam metara – objašnjava Aleksa i dodaje da mu je, osim paleontologije, najveća želja da postane stendap komičar.

Atraktivno i nesvakidašnje predavanje kome su prisustvovali njegovi drugovi iz odeljenja V/4 Osnovne škole “Sveti Sava”, vršnjaci iz celog grada, ali i svi oni Mitrovčani zainteresovani za istoriju prekidano je gromoglasnim aplauzom i smehom na autorove primedbe i lucidne komentare, poput onog da oviraptor liči na “očerupanu kokoš upravo izletelu iz zverinjaka”.

Foto: Facebook/Muzej Srema

– Naša saradnja počela je pre dve godine na radionicama grnčarije, gde sam ga odmah zapazila po izvanrednom poznavanju rimske istorije. Bila bi prava šteta ne iskoristiti takav talenat, te smo ga odmah angažovali u projektu “Mali vodiči Muzeja Srema” u okviru koga on dočekuje i vodi đačke ekskurzije kao mali kustos našeg muzeja. Tu ga treba videti sa koliko žara prenosi svoje znanje na deci prijemčljiv način, što nam je i bio cilj – priča njegov mentor Jasmina Davidović, arheolog Muzeja Srema, prenosi Blic.

Devojčice ga obožavaju

Aleksa je osetio i dobre i loše strane slave. Kako kaže Jasmina Davidović, njegova mentorka, devojčice ga prosto obožavaju, slikaju se sa njim za uspomenu i traže autogram, dok su dečaci ljubomorni.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u