Društvo

ALBANCI BRUTALNO OTIMAJU SRPSKE SVETINJE I PRAVE OD NJIH JAVNE TOALETE: Evo kako Šiptari ETNIČKI ČISTE Srbe sa Kosova!

Objavljeno: 27.07.2015 | 21:35Izvor: Telegraf.rs

Profesor Tanasković objašnjava da naše kulturno nasleđe ne bi postalo kosovsko, vodilo bi se kao srpska baština na teritoriji Kosova, kao članice Uneska

Zahtev Kosova za članstvo u Unesku još nije stigao u sekretarijat te organizacije, ali jeste poslat i to preko Unmika. Povodom te namere Kosova, ministar Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu.

U pismu navodi da je očigledno da je takav zahtev podnet sa namerom da se potvrdi kosovska državnost, što izlazi iz okvira mandata Unmika i specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN.

Na zahtev Prištine poslat preko Unmika, Beograd odgovara direktnim pismom generalnom sekretaru UN. Šef srpske diplomatije ističe da je članstvo Kosova u Unesku za Srbiju neprihvatljivo.

Foto-ilustracija: Wikipedia/Ras67

Foto-ilustracija: Wikipedia/Ras67

ALBANCI LAŽU! Evo dokaza da su ŠIPTARI STRANCI NA KOSOVU i da je PRIŠTINA čist srpski grad!

Dačić je rekao da je Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji SB UN 1244 pod upravom UN, i u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se kvalifikovati ni za prijem u Unesko.

EVO KAKO JE VRŠEN TIHI GENOCID NAD SRBIMA: Ovako su vekovima Albanci ETNIČKI ČISTILI Kosovo! (VIDEO)

“U tom smislu bi svako drugačije postavljanje prema razmatranju tog pitanja predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti”, naveo je Dačić.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Od zahteva do članstva u Unesku, Priština ima nekoliko prepreka! Od Unmika, zahtev Kosova mora stići do generalnog direktora, a potom i Izvršnog saveta Uneska, koji glasanjem odlučuje hoće li se o tom zahtevu izjašnjavati i Generalna konferencija u novembru.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da je za predlog za stavljanje na dnevni red potrebna prosta većina prisutnih članica Izvršnog saveta, odnosno država koje su glasale.

– Sastav Izvršnog saveta Uneska je takav da su od 58 država, koliko ih ima, 33 priznale nezavisnost Kosova, što bi značilo da matematički gledano takav zahtev ima šanse da dobije većinu na sednici Izvršnog saveta – naveo je Tanasković.

Foto-Ilustracija: Wikipedia/Andrija.b, Tanjug/AP

Foto-Ilustracija: Wikipedia/Andrija.b, Tanjug/AP

Ako bi se takav scenario dogodio, na sednici Generalne skupštine dve trećine zemalja morale bi da se izjasne za članstvo Kosova. Ima li Srbija mehanizam da to spreči?

Analitičar Dušan Janjić rekao je da u Unesku ne važi model veta.

– Morali biste da izlobirate kod ogromne većine članica. To je jedna izuzetno skupa misija i nisam ni siguran da bi Srbija imala uspeha da se tog posla poduhvati. Pogotovo što je čekaju teški pregovori u Briselu upravo kod te tačke koja se zove saradnja u međunarodnim organizacijama – naveo je Janjić.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ambasador Srbije pri Unesku kaže da, ako dobije dovoljan broj glasova, nema pravnih prepreka za prijem Kosova, ali da će Srbija učiniti sve što može da se to ne dogodi.

“Smatramo da Kosovo nije država, da nema međunarodno pravni subjektivitet i u tom smislu se zalažemo da tu stvar i dokažemo. Ulažemo pre svega diplomatska sredstva ubeđivanja i objašnjavanja stranim partnerima odnosno državama članicama Uneska da bi i iz pravnih i političkih i kulturnih razloga bilo neprimereno da ova kvazidržava odnosno entitet postane član Uneska”, istakao je Tanasković.

Iako prištinski zahtev još nije stigao na pravu adresu, mnogi se pitaju šta bi se, u slučaju prijema, dogodilo sa srpskom imovinom na Kosovu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Profesor Tanasković objašnjava da naše kulturno nasleđe ne bi postalo kosovsko, vodilo bi se kao srpska baština na teritoriji Kosova, kao članice Uneska.

Na Kosovu i Metohiji od 1999. godine i povlačenja srpske Vojske, nakon bombardovanja SRJ, uništeno je, spaljeno i oštećeno preko 128 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve. Mnoge od njih nisu obnovljene, a u međuvremenu neke su postale javni toaleti, dok se u drugima muzičke zvezde s Kosova skidaju i snimaju spotove, sada Albanci žele da ih pretvore u javne toalete.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u