Tenis

Ovo razlikuje Đokovića od ostalih svetskih tenisera!

Objavljeno: 29.01.2015 | 00:00Izvor: Telegraf.rs

Srpski teniser jeste šampion i jedan od najboljih u istoriji tenisa ili će to biti, ali postoje određene stvari koje ga čine drugačijim od ostalih igrača, i bivših i sadašnjih, a to je nešto što se ne trenira, niti uči na terenu

Novak Đoković je najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih igrača u istoriji “belog sporta“, ali je Srbin i mnogo više od toga. Sedmostruki Gren slem šampion ima nešto po čemu se razlikuje ne samo od aktivnih tenisera, nego i od mnogih šampiona.

Tu svoju karakternu osobinu je prikazao i posle meča i pobede nad Milošem Raonićem u četvrtfinalu Australijan opena, kada je našao za shodno i vremena da se u trenutku dok je kanadski igrač napuštao teren okrene i pozdravi ga aplauzom za njegove partije koje je pružao tokom turnira.

Upravo je to ono što njega razlikuje od svih drugih tenisera, ali i mnogih sportista na svetu. Poštovanje protivnika u svakom trenutku, obzirnost prema njemu i spremnost da se čestita suparniku. Novak je jedan od retkih na svetu koji gotovo uvek isprati aplauzom svog rivala sa terena.

Zato ga i protivnici i gledaoci i navijači još više poštuju i vole širom sveta, a ne samo zbog njegovog umeća sa reketom i imitacija kojima ih zabavlja.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Takođe, koliko smo samo puta prisustvovali scenama kada Novak iskreno čestita takmacu sa druge strane mreže posle nekog dobrog poteza ili teškog poena koji je osvojio, aplaudiranjem u reket i to usred najveće borbe koji vodi za trijumf, a takve stvari mora se priznati vrlo retko čine Nadal, Federer i ostali.

Isto tako Đoković je nebrojeno puta umeo i da sportski prizna da nije poen za njega ili da pokloni poen protivniku, umesto da prihvati odluku sudije da se ponovi, čime je pokazao da je jedan od najfer igrača na svetu i pravi sportsmen.

Srpski teniser je jedan od retkih igrača koji ume i da poštuje momke koji skupljaju loptice ili dodaju peškir, pa je tako moguće videti da kada mu je neko od njih blizu on uvek zamoli za peškir, a ne pokaže samo rukom šta mu treba.

Dakle, sve ove stvari se ne uče na teniskom terenu, one nisu talenat, niti produkt njegovog napornog treniranja ili forme u kojoj se nalazi, već nešto sasvim drugo. To je stvar njegove prirode, sportskog karaktera, otvorenosti, samosvesnosti, vaspitanja i poštovanja za druge.

Jer ako ti ne poštuješ protivnika, kako onda da očekuješ da drugi poštuju tebe?


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u