Ostali sportovi

Ovi isti navijači Galatasaraja su i ranije ubijali! Pre 14 godina zaklali su 2 navijača, a na slobodi su!

Objavljeno: 22.11.2014 | 15:10Izvor: Telegraf.rs

Pre 14 godina u Istanbulu su od strane navijača Galatasaraja, dva navijača Lidsa izbodena na smrt

Velika tragedija dogodila se u petak uveče u Istanbulu. Pre početka utakmice između Galatasaraja i Crvene zvezde, došlo je do sukoba navijača dva kluba, a dvadesetpetgodišnji Marko Ivković je izgubio život pošto je izboden nožem od strane domaćih pristalica.

Ovo nije prvi incident navijača Galatasaraja, koji su poznati po svom vandalističkom divljanju, jer su pre 14 godina u Istanbulu ubijena dva navijača Lidsa.

Kada se u proleće 2000. godine igralo polufinale UEFA Kupa između Galatasaraja i Lidsa u Istanbulu je bilo kao na ratištu. Dan pred utakmicu (5. april), po celom gradu je viđeno mnogo sukoba između navijača dva kluba, a u jednom takvom su dva navijača engleskog tima izbodena na smrt. Turska policija je uhapsila četiri navijača Galatasaraja.

Incident se dogodio na trgu Taksim, a svemu je prethodilo divljanje navijača Lidsa koji su maltretirali lokalno stanovništvo. Tada je navodno jedan navijač Galatasaraja pozvao pojačanje, a stigla je grupa “Noćni čuvari” i došlo je do neviđenog sukoba, sa kobnim posledicama. Nakon incidenta, policija je uhapsila Umita Demira i još tri navijača sa optužbama za ubistvo.

Usledilo je suđenje, da bi 2002. godine, Demir bio optužen na 15 godina robije (prvobitna kazna bila 30 godina), dok su ostala trojica navijača osuđena na šest godina i osam meseci zatvora. Ipak, 2005. godine su svi pušteni zbog reforme u turskom zakonu i žalbe koja je usvojena.

Pored svega ovoga, navijači Galatasaraja su u bliskoj prošlosti bili i vinovnici brojnih incidenata u Evropi, od prekida utakmica, sukoba sa policijom i mnogobrojnih drugih incidenata.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u