Košarka

Zvali su ga Jadonja i želeli njegovu glavu! Danas ga kuju u zvezde i pevaju mu pesme!

Objavljeno: 06.05.2015 | 13:08Izvor: Telegraf.rs

Čak 90% navijača Zvezde bilo je nezadovoljno što je Dejan Radonjić ostao na klupi početkom sezone, a žestoke kritike mogle su da se čuju na utakmicama tokom čitave sezone, iako su crveno-beli igrali sezonu iz snova

Košarkaši Crvene zvezde igraju verovatno najbolju sezonu u istoriji! Veliki deo tih zasluga ide na račun trenera crveno-belih Dejana Radonjića. Iako je Zvezda tokom cele sezone igrala dobro i pobeđivala, on je konstantno bio na udaru navijača. Situacija se preokrenula tek nedavno.

Od samog dolaska na klupu Crvene zvezde, posle smene Vlade Vukoičića, Dejan Radonjić nije sa oduševljenjem prihvaćen među pristalicama crveno-belih. Ni jedan trener ne voli situaciju kada dođe u klub na pola sezone i kada odjednom treba da preokrene situaciju, a na raspolaganju ima igrače koje niti je selektirao, niti vodio na pripreme, niti bliže upoznao na treninzima tokom sezone. Mnogi to nazivaju vožnjom na slepo.

Tako je svoju avanturu na Malom Kalemegdanu počeo i Dejan Radonjić. Vožnja na slepo nije dala rezultate pri kraju sezone 2012/13. Radonjić je na putu ka trofejnom cilju udario u crno-belu prepreku u vidu Partizana, koji je te sezone osvojio i ABA ligu i domaće prvenstvo, pobedivši u finalima upravo Crvenu zvezdu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Naredne sezone Zvezdin trener je imao više mogućnosti da kreira tim po svojim zamislima, mada je još uvek u ekipi bilo igrača koji su imali važeće ugovore sa klubom, tako da nije mogao da promeni baš sve po svom ukusu. U ekipu dolazi Boban Marjanović, koga je projektovao za prvog centra ekipe, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Zvezdinih navijača, koji su komentarima negodovanja zapalili internet i forume na kojima se okupljaju.

Sezona 2013/14 je za crveno-bele počela veoma dobro. Bili su prvi u ABA ligi tokom cele sezone, a pružili su ozbiljan otpor i u Evroligi, gde su imali sasvim zapažen učinak, iako u najjačem evropskom takmičenju nisu igrali punih 15 godina. Ipak, sa četiri pobede iz 10 utakmica nisu se plasirali u TOP 16, i evropski put su nastavili u Evrokupu.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Međutim, nakon ispadanja iz elitnog takmičenja, u sred sezone klub raskida ugovor sa Blejkom Šilbom, koji je bio projektovan kao nosilac ekipe i ključni igrač. Prvi čovek kluba Nebojša Čović rekao je javnosti da je to bila želja trenera Radonjića, kome se Šilb nije uklapao u koncepciju tima, zasnovanog na čvrstoj odbrani, koju Amerikanac nije igrao na najvišem nivou.

Simpatizeri Zvezde su bili besni. Na prvoj narednoj utakmici u Pioniru, protiv Olimpije, skandirali su ’’Dejane, odlazi’’!

Nebojša Čović je posle toga stao iza trenera i istakao da dok je on u Zvezdi, navijači neće smenjivati trenere. Iza Radonjića su stale i Delije, najvatrenije pristalice kluba, čiji je predstavnik sišao na parket na prvoj narednoj utakmici, protiv Panioniosa u Evrokupu, i poklonio mu šal.

Brojni nezadovoljni navijači su se posle toga donekle pritajili i čekali povoljnu priliku da ponovo opljunu po Zvezdinom treneru. I sam Radonjić ih je ućutkao rezultatima u narednom periodu, pošto su crveno-beli stigli nadomak plasmana u finale Evrokupa, ali su poklekli na poslednjem koraku, na gostovanju skupocenoj ekipi Uniksa, u revanšu polufinala.

Ipak, kritičari su ubrzo ponovo dobili priliku da udare na Zvezdinog trenera. Crveno-beli su pružili najlošiju partiju u najbitnijem meču sezone. Meču u kom je ulog bila Evroliga. U polufinalu ABA lige poraženi su od Cibone u Beogradskoj areni uz katastrofalan šut za tri poena – 0/32. Igračima Zvezde jednostavno ništa nije polazilo za rukom. Cibona je stala u zonu, a crveno-beli jednu za drugom promašivali otvorene trojke.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Pali su pod pritiskom, to delom i jeste krivica trenera, ali ponekad, jednostavno dođe do takvih utakmica u kojima ni jednom igraču nije dan i ništa neće da prođe kroz obruč. Čak i u takvom meču, Zvezda je bila na jednu loptu od pobede, ali do nje nije došla. Zvezda je, tada je tako izgledalo, ostala bez Evrolige naredne sezone. Do toga ipak nije došlo, pošto klub iz Zagreba zbog finansijskih problema nije ispunio uslove za učešće, pa je Zvezda, kao prvoplasirani tim regularnog dela ABA lige, zauzela upražnjeno mesto.

Posle novog poraza u finalnoj seriji KLS od Partizana, Radonjiću su gotovo svi već presudili. I navijači i mediji više ga nisu videli kao trenera Zvezde. Upitan o svojoj sudbini na klupi crveno-belih u budućnosti, na poslednjoj konferenciji za medije te sezone, Radonjić je rekao da će razgovarati sa čelnicima kluba, da će napraviti analizu situacije i da će posle toga biti odlučeno o njegovoj daljoj budućnosti u klubu.

I odlučeno je da se Radonjiću pruži šansa i naredne sezone, što se ispostavilo kao istorijska odluka.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Predsednik KK Crvena zvezda Telekom, Miloš Ninković, pred početak sezone je odgovarao na pitanja navijača u intervjuu za sajt simpatizera Zvezde i tom prilikom obrazožio odluku da se treneru pruži šansa i u sezoni 2014/15.

Da li se na kraju sve meri titulama? Verovatno da, ali mi nismo u takvoj situaciji da tako brzo možemo da se odričemo svega i svačega. Smatramo da Dejan Radonjić može još mnogo da pruži Crvenoj zvezdi i očekujemo da će tim igrati bolje i da će postići verovatno veći uspeh nego prošle sezone.

– Ono što je najbitnije za Crvenu zvezdu i što je vezano za trenera i druge elemente u klubu, to je neka stabilnost i konstantnost, koju Zvezda nije imala preko 20 godina. Zbog toga smo se odlučili na taj potez. Znamo da se neki ne slažu sa tim, ali vreme će pokazati da li smo u pravu ili ne – rekao je Ninković, i ispostavilo se, bio u pravu.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Mnogi trofejni treneri hvalili su Radonjića, govorili su da će biti vrhunski, da će sa Zvezdom ostvariti uspeh, i od navijača su tražili da budu strpljivi. Među najglasnijima bio je Svetislav Pešić. Najzanimljivije od svega je da upravo Kari kod Zvezdaša ima veliko poverenje i njegova reč se poštuje. Međutim, to nije bio slučaj i kada je hvalio Dejana Radonjića.

- Smatram da je Zvezda odigrala fantastičnu sezonu i da je dosta stvari, što pozitivnih, što negativnih, urađeno za kratko vreme. Novi koncept se pokazao dobrim, publika se vratila, veruje igračima, vidim da je počela da veruje i treneru, ne znam samo što mu pre nije verovala, jer imam pozitivno mišljenje o Radonjiću – nedavno je izjavio Pešić.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Na najvećem forumu navijača Crvene zvezde pred početak sezone je sprovedena anketa o odluci da Dejan Radonjić bude na klupi i u tekućoj sezoni.

Čak 90% njih je bilo nezadovoljno odlukom.

Sa kritikama se počelo i pre nego što je sezona startovala. Internet stručnjaci su smatrali da je izvršena loša selekcija tima, da u njemu nema dobrih šutera, da poziciju tri pokrivaju dva ’’ciglaša’’ Kalinić i Dangubić, za koje su smatrali da nemaju dobar šut.

Kritikovalo se i dovođenje Jovića, iako je maestralno odigrao Svetsko prvenstvo, kao i Kalinić. Priželjkivao se neko sa šutem poput nikad prežaljenog Šilba. Radonjić se kritikovao na svakom koraku, a čak su mu pojedini nadenuli uvredljiv nadimak ’’Jadonja’’.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Crvena zvezda je fantastično započela sezonu, igrala je vrhunsku koarku, rušila rekorde u ABA ligi, sjajno igrala i u najjačem takmičenju i plasirala se u TOP 16 fazu Evrolige sa druge pozicije u grupi iza velikog Olimpijakosa, ostavivši iza sebe ekipe poput Valensije, Laboral Kuće i Galatasaraja. Ipak, to mnogima nije bilo dovoljno, pa su se na utakmicama u Pioniru i Areni, često mogli čuti povici protiv Radonjića.

– Daj Tejića i Rebića – uz pogrdan epitet ka treneru, mogli su se čuti povici u Areni na utakmici protiv Valensije, čak i kada je Zvezda imala 20 razlike. Protiv Olimpijakosa od strane jedne grupice navijača mogli su se čuti nešto drugačiji povici.

– Mrčo, odlazi – vikali su, valjda nezadovoljni što Radonjić ne može da savlada višestruko skuplju ekipu, koja je dva puta u poslednje tri godine bila šampion Evrope i koja je učesnik fajnal fora Evrolige i ove sezone.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Situacija je, ipak, polako počela da se preokreće u korist Zvezdinog trenera. I najzagriženiji kritičari nisu ostali imuni na velike trijumfe protiv Makabija, još uvek aktuelnog šampiona Evrope, razbijanje Galatasaraja u Istanbulu, pobedu nad Panatinaikosom, obezbeđivanje prve pozicije u ABA ligi pet kola pre kraja…

Počelo se i sa dugovitim šalama na njegov račun na društvenim mrežama u vidu fenomena zvanog ’’radonjizam’’, gde je sve ono što su treneru Zvezde mnogi zamerali i videli kao njegove mane, postajalo nešto zbog čega je navijačima postajao simpatičan.

 Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Ipak, još uvek su se pojavljivali komentari, ”čekajte prvo da nešto osvoji, pa ga onda hvalite’’.

I osvojio je. Crvena zvezda je po prvi put u istoriji postala prvak ABA lige, pobedivši Cedevitu sa 3:1 u seriji. Pre toga, Radonjićeva ekipa je u polufinalu savladala Partizan, i tako obezbedila Evroligu naredne sezone. Time je i prestigao trenera crno-belih Duška Vujoševića u međusobnim pobedama.

Posle eliminacije večitog rivala navijači Zvezde su, proslavljajući uspeh, pevali pesmu i Dejanu Radonjiću. ’’Jedan je Radonjić Dejan’’, orilo se iz njihovih grla.

Nema sumnje da je među istim ljudima, koji su to pevali, bilo i onih koji su mu u Pioniru skandirali ’’Dejane odlazi’’, onih koji su penili posle njegovog ostanka na klupi po završetku prethodne sezone, koji su mu, u nedostatku argumenata, zamerali što ne daje veću šansu Rebiću i Tejiću…

Danas su isti najglasniji kada su u pitanju pohvale na račun Radonjića. Još ima i onih koji ne žele da mu upute priznanje za ostvarene uspehe i smatraju da su za to najzaslužniji igrači.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Biti na klupi Crvene zvezde sa sobom nosi ogroman pritisak i teret. Dovoljno je pogledati istorijat trenera crveno-belih u poslednjih dvadeset godina i shvatiti to. Menjali su ih kao čarape. Ni jedan nije imao priliku da u kontinuitetu ostane na klupi i stvori prepoznatljivi sistem.

Za razliku od crveno-belih, njihovi večiti rivali su znali kolika je važnost kontinuiteta u košarci kada je u pitanju trener. Ni Duško Vujošević nije na startu trofejnog niza bio u milosti navijača crno-belih. Upravo od njih su i počela pogrdna skandiranja na njegov račun, ali su čelnici Partizana istrajali u podršci svom treneru, koji je u godinama kasnije, među tim navijačima, stekao status božanstva.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Radonjić sada na klupi Zvezde doživljava nešto slično. Nebojša Čović je imao strpljenja za njega, iako je poznato kako je bez pardona u prošlosti smenjivao trenere, i u Zvezdi, i prethodno u FMP-u. Trpeo je kritike, uvredljive povike i skandiranja u hali, i sada može da uživa u ostvarenim rezultatima i podršci koju je zaslužio.  Uspeo je nešto što niko pre njega nije. Preživeo je ’’cigane ludake’’, kako navijači Zvezde često zovu sami sebe, a to mogu samo najjači.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u