Fudbal

ZVEZDINI FUDBALSKI BOEMI! Mogli su da postanu legende da nije bilo alkohola koji ih je upropastio!

Objavljeno: 02.05.2016 | 10:19Izvor: medio.rs

Srba Stamenković, Živorad Jevtić, Zoran Riznić i Predrag Bubanja samo su neki od supertalentovanih igrača crveno-belih koje je sklonost ka kapljici koštala velike karijere

Zvezda je tokom istorije imala fudbalske čarobnjake koji su ostali u večnom sećanju navijača, ali imala je i one koji su bili predodređeni da postanu legende, ali ih je ljubav prema alkoholu i noćnom životu sprečila u tome. Igrači kao što su Srboljub Stamenković, Živorad Jevtić, Zoran Riznić i Predrag Bubanja samo su neki od onih koji su imali magiju u nogama, ali im je čašica bila draža od treninga.

Na veliku žalost navijača, karijere su im kratko trajale, a oni koji su ih poznavali tvrde da bi, što se talenta tiče, ti majstori i danas mogli da igraju gde god požele.

Umro pijan
Srba je pripit silazio niz stepenice, pao, udario glavom o beton i poginuo
Stanislav Karasi, bivši igrač Zvezde

Možda i najveći talenat među ljubiteljima kapljice ili najveći ljubitelj kapljice među talentima bio je Užičanin Srboljub Stamenković. Igrao je u Zvezdi šest godina, a onda je otišao u Ameriku, gde je proveo 13 godina. Tamo je postao legenda malog fudbala, postigao više od 230 golova i imao 311 asistencija. Njegovi rekordi i danas su aktuelni, a u SAD ga smatraju najvećom legendom "indor sokera" u istoriji.

Neverovatan bek

Njemu je, međutim, alkohol bukvalno došao glave. Poginuo je tri dana pre 40. rođendana. Čovek koji ga je odlično poznavao Stanislav Karasi prisetio se kolika je to tragedija bila.

Toma Zdravković ih obožavao

Jedan od najpoznatijih boema na ovim prostorima pevač Toma Zdravković družio se sa fudbalerima koji su vreme provodili u kafani. Takve je najviše voleo.
Moje srce kuca za fudbalere hazardere koji žive pun život. Baš kao što sam ga ja živeo. Oni svoj talenat ne dele na kašičicu, već ga nemilice arče, pa šta ispadne. Takvi su bili Šekularac, pa Srba Stamenković, Sead Sušić - rekao je svojevremeno Zdravković.

Mnogo boema sam sreo kroz karijeru, i sam sam voleo da izađem, zabavim se sa društvom, ali Srba je bio drugačiji. To je neka posebna vrsta boema, alkohol je bio njegov život. Velika šteta, zbog toga je i relativno mlad umro. Znate, bilo je raznih priča kako je stradao. Verujem da je tačno ono što su mi rekli moji prijatelji iz Užica. Silazio je niz stepenice u jednom hotelu, a bio je pripit. Promašio je stepenik, survao se i udario glavom o beton - ispričao je Karasi za Informer.

Žika Jevtić je bio neviđeni talenat, ali je sve propio, pa sam ga zaposlio na održavanju terena
Vladimir Cvetković, bivši direktor Zvezde

Potpuno neverovatna priča vezana je i za boemskog levog beka Zvezde Živorada Jevtića. Čovek je 13 godina igrao za crveno-bele, od 1962. do 1975, bio je i reprezentativac Jugoslavije, a onda je propio sve što je imao. Onima koji su ga poznavali bilo je žao da ga gledaju kako se muči. Zaposlen je na "Marakani" na održavaju terena, a posao mu je dao lično tadašnji generalni sekretar Zvezde Vladimir Cvetković.

Bronovicki, boem iz uvoza

Fudbalski klub Crvena zvezda kao da je imao osećaj za dovođenje igrača koji obožavaju alkohol. Tako je među crveno-bele dospeo Poljak Gžegož Bronovicki, koji je plaćen 800.000 evra. Nostalgiju i probleme zbog povrede voleo je da rešava opijanjem. Pred gostovanje u Kruševcu, kad mu je trener Aleksandar Janković rekao da nije u startnoj postavi, izgubio se iz hotela. Ljudi iz Zvezde našli su ga u birtiji razvaljenog od alkohola.

Živorad je bio neprevaziđen talenat, neverovatan levi bek. Zvali su ga Žika Silver zbog oštrine koju je posedovao. I u današnje vreme mogao bi da bira klub sa onim fudbalskim znanjem. Međutim, alkohol je uzeo danak. Žika zbog toga nije napravio blistavu karijeru kakvu je mogao. Bio sam rešen da mu pomognem kad je ostao bez novca - ispričao je tadašnji generalni sekretar crveno-belih.

Cvele ga krio

Ukoliko bi se desilo da se Jevtić toliko napije da ne može da dođe na posao, niko nije smeo ni reč da mu kaže.

- Lično sam zaposlio Žiku na održavanju stadiona i rekao sam da niko ne sme da mu zameri ako zbog pijanstva ne dođe na posao. U tom slučaju, govorio sam da obavlja specijalne zadatke za mene. Prethodno sam ga bio zaposlio u Sportskom centru "Tašmajdan", dok sam tamo bio generalni direktor. I tamo je bio pomoćni radnik - zaključio je Cvetković.

Bivši trener Crvene zvezde Ljupko Petrović nagledao se svega kroz godine provedene u fudbalu. Mnogo puta morao je da izigrava i učitelja i roditelja, a najviše problema video je sa Zoranom Riznićem, kojeg je lično doveo u Zvezdu.

NAJVEĆI ZVEZDINI BOEMI

SRBOLJUB STAMENKOVIĆ
31. januar 1956. - 28. januar 1996. godine
Crvena zvezda (1975-1981)     44 utakmice

ŽIVORAD JEVTIĆ
27. decembar 1943. - 8. avgust 2000. godine
Crvena zvezda (1962-1975)     175 utakmica

ZORAN RIZNIĆ
10. april 1968. godine
Crvena zvezda (1994-1995) 9 utakmica

SEAD SUŠIĆ
3. januar 1953.
Crvena zvezda (1970-1978)     80 utakmica

ZORAN JELIKIĆ
4. avgust 1953.
Crvena zvezda (1974-1981)     127 utakmica

U legendu je ušao transparent kojim su ga "delije" dočekale pred jedan derbi. Pisalo je: "Rizna, živeli."

- Mnogo sam fudbalera u životu video koji nisu napravili velike karijere jer su imali slab karakter ili životne navike koje su ih odvukle od fudbala. Riznić je svakako bio jedan od njih. Neviđen talenat. Ode uveče u kafanu i napije se, a onda sutra na treningu napravi čudo, da svi ostanemo bez teksta - prisetio se Petrović kako je to izgledalo.

Rajevac: Srba je pio karton

"tuborga"

Čovek kojeg je život više puta spojio sa Srboljubom Stamenkovićem bio je Milovan Rajevac. Velikog boema pamti po redovnom ispijanju "tuborga" nakon utakmica.
Srba je bio igrač kakvog ste retko mogli da sretnete. Kad bi on imao loptu, komentatori su već najavljivali neku čaroliju i bili su ubeđeni da će publiku podići na noge. To što je radio bilo je neverovatno. Ipak, znalo se. Karton "tuborga" posle svake utakmice. To ga je u dobroj meri koštalo i karijere i života - rekao je Rajevac za naš list.

Šefe, popij i ti neku

Petrović je jednom pokušao da odvede Riznića kući iz kafana, a ovaj ga je ubedio da nastavi da pije sa njim.

Ih, koliko sam ga puta našao pijanog u kafani. Jednom ga nađem, pijan kao... da ne kažem šta. I ja tu polako sa njim, pitam ga: "Rizno, pa šta će ti to?" A on meni kaže: "Sedi, šefe, da pijemo zajedno." I ja, šta ću, uzmem viski. Častio me pićem kako bih mu oprostio loše ponašanje - ispričao je Petrović.

Mada je trebalo da savetuje igrače, ni legendarnom treneru Zvezde nije bilo strano da večeri provodi za kafanskim stolom.

Dešavalo se da i ja pijem sa njima. Pa 1991. godine, kad smo postali prvaci Evrope, danima smo išli po kafanama, iako prvenstvo još nije bilo završeno. Binić je bio organizator, jer je poznavao kafane i znao gde ko peva. I ja sam pio sa ekipom, nekad više, nekad manje, ali konstantno se pilo tih dana - zaključio je Petrović kafansku ispovest.

DRAGIŠA BINIĆ

BIVŠI IGRAČ ZVEZDE

Upoznao sam mnogo fudbalera koji su voleli da popiju, mada ja nisam bio jedan od njih. Danas niti pijem niti pušim. Mada sam voleo da dajem na muziku. Davao sam više nego svi ostali zajedno, ni sam ne znam koliko sam im novca ostavio.

Predrag Bubanja, Miljanićev veseljak

Čovek koji je imao sve karakteristike velikog fudbalera i jednako jaku sklonost ka piću je iPredrag Bubanja.

Kad je došlo vreme da se rastane sa crveno-belima, niko nije postavljao pitanje zašto Zvezda želi da proda takvog igrača, jer su svi znali za njegov porok. Tadašnji trener Crvene zvezde Miljan Miljanić dao je najbolju definiciju svog bivšeg igrača.

 - Bubanja je sjajan fudbaler, ali ima jednu manu, veliki je "veseljak" - zaključio je Miljanić.

Otišao je u Napredak, a Kruševljani su ga obožavali i nisu se mešali u njegov privatni život. Znali su da voli da pije, a njegove golove su nazivali "boemskom rapsodijom".

Jednom prilikom, kad ga je radnik Zvezde Ljubomir Petrović u rutinskoj kontroli pronašao kako u kasne sate sedi u kafani i sa pevačicom na stolu, obratio mu se, pokazujući nervozno na sat. Bubanja mu je odgovorio: "Druže Ljubo, moram da primetim da imate lep sat." Sutradan je Bubanja igrao utakmicu, dao gol i bio najbolji pojedinac na meču. Danas živi na Novom Zelandu sa suprugom Oliverom i ćerkom Milicom.

Informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u