Fudbal

UBIJAJU ONE KOJI SU IH NAPRAVILI: Verovali ili ne, Galatasaraj su osnovali Srbi!

Objavljeno: 24.11.2014 | 18:44Izvor: Telegraf.rs

Iako se tri dana diče kako su ubili jednog srpskog navijača, nesrećnici iz Istanbula bi trebalo da pogledaju malo bolje klupsku istoriju

Evropa je uzdrmana posle brutalnog ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu, neposredno pred početak meča između Galatasaraja i Crvene zvezde u okviru Evrolige.

Kako vreme prolazi, sve je jasnije da su navijači turske ekipe zaista bili rešeni da nekom od srpskih navijača oduzmu život. Time se hvale, i čak najavljuju nova ubistva, i to navijača Partizana, Olimpijakosa, i moskovski CSKA.

Pripadnici grupe “UltrAslan” odavno su poznati po svom svirepom huliganizmu, zbog kog Galatasaraj, pogotovo fudbalski klub, plaća neke “sitne” kazne višim udbalskim institucijama.

A verovali ili ne, pre malo više od jednog veka, u osnivanju fudbalskog kluba Galatasaraj učestvovali su ljudi poreklom s naših prostora!

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

U pitanju su braća Milo i Pavle Bakić, kojima su koreni iz Crne Gore, konkretno iz plemena Vasojevići. Oni su se početkom 20. veka školovali u Istanbulu, gde su u Liceju 1905. s još nekoliko prijatelja i fudbalera osnovali fudbalski klub Galatasaraj.

Tim povodom je delegacija kluba i Turske posetila Andrijevicu u junu ove godine, gde su u selu Zabrđe otkrili spomen ploču braći Bakić.

U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmernim poštovanjem, Fudbalski klub Galatasaraj,” piše na ploči donetoj iz Istanbula.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica Galatasaraja Čandan Erčetin rekla je tom prilikom da su pre 109 godina dvojica rođaka iz sela Zabrđe kod Andrijevice u Galtasaraju bili poznati kao braća “i jedni od onih koji su ovaj veliki klub postavili i ostavili u amanet”.

- Ova dva mladića izuzetnih fizičkih sposobnosti, džentlmenskog mentaliteta i naprednih ideja Galatasaraj nikada nije zaboravio. Ne možemo znati da li su ovi mladići, koji su ostavili svoje srce na terenu, sanjali da li će Galatasaraj, klub kojeg su osnovali u učionici B 12, premašiti jedan vek, da će postići veliki uspeh i postati jedan od svetskih klubova, ali mi koji to posmatramo sa dozom sportskih emocija sigurni smo da su postavili čist i čvrst temelj – preneo je “Alo” reči Erčetinove.

Foto: Wikipedia/Galatasarayformaları.blogspot.com

Foto: Wikipedia/Galatasarayformaları.blogspot.com

Ploča je postavljena u junu ove godine, a samo nekoliko meseci kasnije, u Srbiji se budi tuga na sam pomen kluba u čijem su osnivanju učestvovali Srbi. Zbog huligana koji seju smrt.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u