Fudbal

TOP 5 stvari o Grofu Božoviću koje će kupiti svakog navijača Zvezde

Objavljeno: 29.05.2015 | 20:43Izvor: Telegraf.rs

Crnogorski stručnjak je tokom igračke karijere igrao derbi samo tri dana pošto mu je preminuo otac, a iz svog džepa je platio pripreme Mladosti iz Podgorice

Pre pet godina Miodrag Grof Božović je jednom nogom bio u Crvenoj zvezdi, ali je unosnija ponuda Dinama iz Moskve preumerila njegove korake ka glavnom gradu Rusije. Sada, kada je crveno-belima trener bio najpotrebniji, crnogorski stručnjak je preuzeo kormilo najtrofejnijeg srpskog kluba.

Detalje ugovora tek treba da utanači sa Slavišom Kokezom. Svoj i jedini uslov Grof je predočio čelnicima kluba koji će biti u velikom iskušenju da ga ispoštuju. Zvezdaška javnost je donekle zadovoljena nakon burnog završetka sezone gde se nije znalo ko će zameniti Nenada Lalatovića, ali i poruka navijača ka upravi.

Ovo je jedini uslov koji je Grof Božović postavio Zvezdi! Da li su mnogi u klubu spremni da ga prihvate?

Ali, ko je uopšte Grof Božović? Svi ga znamo kao trenera koji je sa Borcem iz Čačka privukao pažnju na sebe i čoveka koji je trenersko ime stekao u Rusiji. Međutim, Telegraf vas podseća na ovih pet stvari koje su obeležile njegovu trenutnu karijeru.

IGRAO DERBI PROTIV PARTIZANA TRI DANA POŠTO MU JE PREMINUO OTAC

Kao igrač, Božović je dres Zvezde nosio u periodu od 1992 – 94 godine. Upravo u poslednjoj sezoni prirastao je Delijama za srce pošto je odlučio da igra derbi prtoiv Partizana, iako mu je tri dana ranije preminuo otac. Upravo je Božović bio direktan krivac za jedan gol crno-belih, ali mu publika nije zamerila. Štaviše, svaki njegov potez propraćen je ovacijama.

ODUŠEVIO JE RUSIJU JEDNOM IZJAVOM

Prvi Božovićev klub u Rusiji bio je Amkar iz Perma 2008. godine, a 2010. godine je postao trener Dinama. Nakon meča protiv bivšeg kluba, priupitan je kako se osećao kada je igrao protiv tima u kom se afirmisao? Odgovor je oduševio rusku javnost koji su mu zahvalili naslovima ”Bravo Božoviću”.

– Imam osećaj da sam igrao protiv igrača koji su stvorili trenera od mene – rekao je tada Božović.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

OSVOJIO KUP SA ROSTOVOM I POSTAO PRVI STRUČNJAK IZ BIVŠE JUGE, POSLE ANTIĆA I ATLETIKA, U TOP 10 LIGA KOJI JE OSVOJIO TROFEJ

U maju 2014. godine Božović je osvojio Kup Rusije sa Rostovom, u zemlji koja je sedma po snazi na osnovu zvanične UEFA rang-liste. Njegov tim dobio je Krasnodar, a oko 100.000 ljudi ga je dočekalo na trgu. Od Radomira Antića i osvajanja titule sa Atletikom, Grof je postao prvi stručnjak sa prostora bivše SFRJ koji je osvojio trofej u TOP 10 liga.

– Normalno da je moj udeo veliki, najviše zbog toga što nisam pokvario ništa! Moj posao je bio da napravim atmosferu u ekipi, da budemo zajedno u svakom trenutku, da uživamo u igri i treninzima. I uspeo sam u tome – rekao je Božović koji je tom prilikom čestitao titulu Zvezdi osvojenu prošle godine.

DOBIO NOVI NADIMAK U RUSIJI

Upravo je nakon osvajanja kupa dobio i novi nadimak u Rusiji. Logično – Ruski knez.

– Posle pobede u finalu nad Krasnodarom na gradskom trgu u Rostovu dočekalo nas je 100.000 ljudi! To je najveće priznanje koje nema cenu. Osećaj je fenomenalan. Dočekani smo kao heroji, našim navijačima i celom gradu mnogo znači ovaj rezultat i posebno sam srećan zbog njih. Dobio sam i novi nadimak, ali ne odričem se starog po kojem me svi znaju – jasno je Božović istakao prošle godine.

HUMANOST NA DELU – PLATIO PRIPREME MLADOSTI U ANTALIJI

Foto: Wikipedia/Бекетова Светлана

Foto: Wikipedia/Бекетова Светлана

Već je prešao u moskovsku Lokomotivu kada je, zbog očajne finansijske situacije, pomogao Mladosti iz Podgorice da ode na pripreme, iako je igrao i trenirao Budućnost.

– Pre nekoliko dana Božović me je pozvao iz Antalije, gde se pripremao sa svojom Lokomotivom, i pitao me da li smo raspoloženi da dođemo u Tursku, sve o njegovom trošku – rekao je za podgoričke Vijesti Miodrag Vukićević, član uprave Mladosti i nekadašnji fudbaler:

– Ovo je gest koji nije zabeležen na ovim prostorima i ne postoje reči kojima možemo da izrazimo zahvalnost Božoviću, po meni najboljem treneru na prostorima bivše Jugoslavije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u