Fudbal

PRVA TRANDŽA SVETSKOG FUDBALA ZOVE SE DŽAJA: Da li vam je lep(a)?

Objavljeno: 01.04.2015 | 20:46Izvor: Telegraf.rs

O njoj je snimljen dokumentarac "Sledeći gol je pobeda". Zvanično, prva je transseksualna osoba u najpopularnijem sportu na svetu

Džaja Salua je veoma važno ime u istoriji fudbala i zbog toga je bila inspiracija za dokumentarni film “Sledeći gol je pobeda”.

Salua je fudbalerka iz Američke (Istočne) Samoe, igra na poziciji centralnog beka i zvanično je prva transseksualna osoba u ovoj igri. Kao takva, nastupala je za mušku reprezentaciju tokom kvalifikacija za Mundijal.

Nekada se zvala Džoni. Odrasla je u fafafine zajednici (fa’afafine), u kojoj se samoanski biološki rođeni muškarci odgajaju da se ponašaju u skladu sa rodnim ulogama ženskog pola. Reč znači u prevodu znači “u stilu žene”.

Sada je simbol za borbu protiv diskriminacije u sportu. Ja sam mogla da igram, ali šta je ostalim kulturama koji ne prihvataju osobe kao što sam ja? Svi treba da imaju šansu da igraju ovu prelepu igru, bez obzira na rasu, boju, pol ili seksualnost – navela je Džaja.

– Uvidela sam da FIFA nema odnos prema trans osobama, što mi od početka nije bilo fer – rekla je svojevremeno Džaja.

Džaja je učestvovala u pobedi svoje reprezentacije nad Tongom, i od tada je veliki idol mnogima u svojoj otadžbini.

Inače, reprezentacija Američke Samoe drži svetski rekord u fudbalu – poraz od Australije rezultatom 31:0, 11. aprila 2001.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u