Fudbal

KAKVA KAZNA ČEKA ZVEZDU I PARTIZAN? Ovoga puta ne smeju da se izvuku!

Objavljeno: 27.04.2015 | 15:47Izvor: Telegraf.rs

Ako ćemo po 145. i 146. derbiju oba večita rivala nek se spreme za penale

Sumiranje sumornih utisaka sa 148. Večitog derbija svodi se na zaključak da bi bolje bilo da se utakmica između Crvene zvezde i Partizana (0:0) nije ni odigrala.

Sramni navijački ispadi su obeležili nekada najveću fudbalsku svetkovinu, pa sada ceo svet ponovo sa osuđujućim pogledom gleda ka Srbiji.

Počelo je obračunom navijača Partizana sa policijom kod tribine Jug, potom sukob pristalica crno-belih i Zvezde na Istoku, i onda kulminacija na Severu, gde su se Zvezdini navijači sukobili sa pripadnicima Žandarmerije, bacajući stolice stadiona kluba kog toliko vole.

Brutalni kadar sa derbija nastao je iz ovog snimka: Krvavog dečka devojka moli da odu sa tribine! (VIDEO)

Ponovo pune ruke posla za nadležne, Fudbalski savez Srbije i Superligu, ponovo apeli da država mora da uradi nešto, jer će u suprotnom situacija toliko otići daleko da će posledice biti tragične.

Sve u vezi sa 148. Večitim derbijem pratite OVDE.

Ne znamo da li će se konačno nešto promeniti, ali ono što možemo da očekujemo narednih dana jesu kazne za Crvenu zvezdu i Partizan. Za ogranizatora, odnosno aktuelnog šampiona, očekuje se veća kazna.

– Sigurno je da će da budu kažnjeni, kao i uvek, ali nisu oni krivi za ovo što se dešavalo. Nije ni policija. Ja sam imao uvid u organizaciju meča, sve je bilo po pravilima, ali ne može pored svakog čoveka na tribinama da stoji žandarm – poručio je komesar za bezbednost FSS, Milivoj Mirkov, koji je nakon incidenata predložio da se derbi ni ne odigra.

Najveći skandal Derbija! Postojale dve opcije, ko se odlučio za treću i najgoru?

Dok čekamo odluke Disciplinske komicije FSS, kojoj nimalo neće biti lako da odredi sankcije posle još jedne bezumne scene na tribinama, možemo da damo pretpostavke kakve će kazne “popiti” naši fudbalski velikani.

Ako se vratimo u maj 2014. godine, disciplincima je trebalo više od dve nedelje da izađu u javnost sa kaznama za dešavanja na 146. derbiju, koji je organizovao Partizan (2:1).

Celog dana je bilo dosta tenzija pred meč, a čak se u jednom momentu pojavila informacija da su članovi tadašnje uprave kluba iz Humske omogućili navijačima da izazovu nerede i prekinu utakmicu.

Utakmica je na kraju završena paljenjem stadiona na tribini Sever od strane pristalica crveno-belih, neposredno po završetku meča u kom je slavio Partizan.

Zbog ponašanja navijača, domaćin, odnosno organizator 146. ‘večitog derbija’ FK Partizan kažnjen je sa 300.000 dinara, a Crvena zvezda sa 100.000,” saopšteno je iz komisije FSS.

Kako je došlo do ovog divljanja? Pa lako, jer je to bio odgovor Zvezdinih navijača sa prethodnog,145. derbija na Marakani, gde su Grobari napravili veliku štetu na tribini Jug.

Oko pola sata pre utakmice, došlo je do sukoba izmedu dve frakcije, “Zabranjenih” i “Alkatraza”, a utakmica je u 53. miniutu prekinuta pošto su navijači crno-belih na južnoj tribini zapalili veliku vatru.

Komisija je tada kaznila Partizan sa dve, a Crvenu zvezdu jednom utakmicom bez prisustva publike na domaćem terenu.

– Izrekli smo kazne za koje verujem da će ispuniti svrhu. Partizan je odgovoran zbog nesportskog ponašanja svojih navijača, koji su dva puta izazvali prekid derbija, dok Crvena zvezda snosi odgovornost zbog loše organizacije utakmice. Nadamo se da se ovakvi i slični događaji više neće ponoviti, a u suprotnom, kazne će biti još rigoroznije – rekao je tada predsednik komisije Slobodan Pajović.

Ove sezone su kazne zbog ponašanja navijača dobili Rad i Novi Pazar.

“Građevinari” su dobili dve utakmice bez prisustva publike, na domaćem terenu, zbog navijačkih incidenata na meču protiv Novog Pazara (0:0), zato što su njihovi navijači u prvom kolu nastavka sezone palili zastave Turske i Albanije, uzvikivali nacionalističke parole i istakli transparent “Biće rata”.

U Novi Pazar, kada je gostovao Partizan, kada je bakljom gađana tadašnji trener crno-belih Marko Nikolić, stigla je kazna od čak tri utakmice bez publike, uz milion dinara zbog slabe organizacije utakmice.

Dakle, iz prethodnih iskustava… kakve kazne konkretno očekujete za Zvezdu i Partizan?


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u