Fudbal

INSPIRATIVNA PRIČA: Fudbaler igra s pumpicom za dijabetes i oduševljava planetu!

Objavljeno: 25.09.2015 | 11:25Izvor: Telegraf.rs

Iako je još kao tinejdžer saznao da ima dijabetes nikada nije odustao od svog sna da bude profesionalni fudbaler

Ben Koker je dvadesetšestogodišnji fudbaler koji nastupa za ekipu Sautenda u engleskoj Ligi 1. On je jedan od najboljih igrača svoje ekipe, a pre nešto više od 10 godina je umalo prestao da se bavi fudbalom.

Kada je imao 15 godina igrao je utakmicu i u jednom trenutku se samo srušio na teren. Nekoliko dana kasnije lekari su ustanovili da ima dijabetes tipa 1. Jedino pitanje koje je imao kada je saznao za bolest bilo je:

Da li će nastaviti da igra fudbal?

Nije lako baviti se bilo kojim sportom ukoliko imate dijabetes tipa 1. Posledice su čest umor, češće uriniranje i žeđ zbog pojačanog rada bubrega. Tip 1 dijabetes zahteva konstantan unos insulina putem injekcija kako bi se omogućio normalan život.

Međutim ništa od toga nije sprečilo Bena da ispuni svoj san i profesionalno se bavi fudbalom. Uprkos opasnosti od uvećane ili umanjene količine šećera u telu redovno se pojavljivao na treninzima.

Danas je jedan od predvodnika svoje ekipe. Ima ugrađenu pumpicu koja upumpava insulin 24 sata dnevno. Uprkos tome, Koker mora da meri količinu šećera kako bi pumpici uneo podatke za količinu.

– Opušteniji sam sada. Ne moram da brinem o injekcijama. Moj nivo igre se podigao. Moram da nosim pumpicu sve vreme. Skidam je samo za vreme mečeva da je ne bi oštetio, ali je vraćam u toku poluvremena. To je mala cena za slobodu koju mi daje – izjavio je Koker za Dejli mejl.

Njegov slobodnjak protiv Njuporta bio je u izboru za gol godine ekipe Sautenda.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u