Fudbal

FUDBALSKI GRAD, ALI ZAISTA! U njemu se ulice zovu po klubovima!

Objavljeno: 29.01.2015 | 08:18Izvor: Telegraf.rs

Nemojte se uopšte začuditi, ako se nekim slučajem, nekada, nađete u Južnoafričkoj Republici, naročito u Johanesburgu i neko vam kaže da živi u ulici Orlando Pajratsa ili Kajzer Čifsa, jer je davanje imena ulicama po fudbalskim klubovima veoma često u ovoj zemlji

Fudbal je postao sastavni deo svakog čoveka na svetu i to je neosporiva činjenica. “Najvažnija sporedna stvar na svetu” je ušla u svaku poru ljudskog društva, a primer za to nam sada dolazi sa Afričkog kontinenta, tačnije iz Južnoafričke Republike.

Nekoliko puta smo do sada pisali i čitali o tome kako u pojedinim zemljama, svoje fudbalere gledaju kao bogove, pa po njima daju imena ulicama, najsvežiji primer smo imali u Argentini posle Svetskog prvenstva, kada su Mesi i kompanija dobili ulice sa svojim imenima u jednom gradiću.

Međutim, sa ovim se nismo susretali do sada da u nekoliko južnoafričkih gradova postoje ulice sa imenima najpoznatijih timova, ali i onih manje poznatih koji igraju u nižim ligama, a ono što najviše iznenađuje jeste da je takva praksa u ovoj zemlji već dugo na snazi.

Interesantno je i da neki klubovi iz ove zemlje koji više ne postoje takođe imaju svoje puteve koji se nazivaju po njima, tako da i dalje možete da se vozite putem Helenika iz Kejptauna, kao i Real Roversa, Afrikan Vonderersa ili Kvakva Starsa, koji se sada zovu Fri Stejt Stars.

Klubovi iz nižih divizija uglavnom imaju svoje ulice u četvrtima gradova, kao što su Blekburn ulica ili Kejptaun Santos, a vrlo često na ulicama mnogih gradova ove zemlje možete videti ulični natpis na kome piše “Bafana Bafana” što je nadimak fudbalske rereprezentacije Južne Afrike.

Kada su u pitanju najveći klubovi sa ovog podneblja koji su poznati i u našim krajevima, lokalno stanovništvo prema njima gaji posebna osećanja i zato su ponosni što žive u ulicama koje nose imena po timu za koji navijaju, a neki čak su toliko oduševljeni time da pišu ime ulice u kojoj žive čak na svojoj kući, kako bi se znalo kome pripadaju.

FK Kajzer Čifs, grb

Tako na ulicama Johanesburga i ostalih gradova možete se voziti ulicama Kajzer ČifsaOrlando Pajratsa, Moroka Svolovsa, Mamelodi Sandaunsa, kao i Blomfontejn Seltika.

Interesantna je činjenica da se recimo u Johanesburgu uopšte ne presecaju ulice Čifsa ili Pajratsa koji su nmajveći lokalni rivali, a smešteni su čak i u istom predgrađu, Soveto, ali zato Ulica Kajzer Čifsa se ukršta sa Moroka Svolovs ulicom.

FK Moroka Svolovs, grb

Iako, ovo deluje pomalo čudno, lokalno stanovništvo je oduševljeno što su vlasti odlučile da na taj način doprinesu još većoj koheziji društva, a kritike za imena ulica po fudbalskim klubovima gotovo da se ne mogu čuti.

FK Mamelodi Sandauns, grb

Jedina stvar koja se ponekada javi kao problem jeste da kada ljudima koji žive u drugim delovima grada ili nisu upoznati sa time da su ulice nazvane po lokalnim klubovima, deluje malo čudno i nepoverljivi su kada im neko sa kime pričaju daje svoju adresu. Zamislite recimo da kažete nekome da živite u ulici Orlando Pajratsa.

FK Orlando Pajrats, grb

A ako vam ovo ne deluje čudno, onda pomislite samo da je nekim slučajem takva situacija u Srbiji, pa da je vaša adresa ulica FK Partizan ili da zovete taksi i tražite mu da vas odveze do ulice Crvene zvezde ili Grafičara…


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u