Fudbal

Država Zvezdi i Partizanu oprašta ukupno 26 miliona evra duga!

Objavljeno: 10.12.2016 | 13:35Izvor: Telegraf.rs

Zvezdi i Partizanu će biti oproštena velika suma novca

Fudbalski klubovi u Srbiji mogli bi da se oslobode plaćanja PDV-a na transfere igrača ukoliko se usvoji novi zakon o porezu na dodatnu vrednost onako kako je planirano, prenosi Blic.

Posle decenijske debate oko plaćanja PDV-a na transfere, postoji šansa da se prema aktuelnom Nacrtu zakona klubovi oslobode i odgovornosti iako se protiv njih vodio sudski postupak zbog nezakonite prodaje igrača, odnosno utaje poreza na PDV, i to retroaktivno.

To je navedeno u članu 13, gde se kaže ‘da će se postupci kontrole utvrđivanja poreske obaveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vreme koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončati u skladu sa ovim zakonom’.

Tako se može doći u situaciju da se dosadašnje utaje poreza na račun budžeta budu oproštene, a u Vladi su nezvanično objasnili da su izmene zakona obaveza prema Evropskoj uniji.

– Još ne znamo kako će se to odnositi prema započetim procesima, ne znači da će se išta opraštati, već ćemo tražiti mehanizme kako da sve naplatimo – naveo je sagovornik Blica iz Vlade.

Pošto klubovi godinama nisu obračunavali PDV na prodaju igrača u inostranstvo, 2013. je Poreska uprava saopštila da klubovi duguju ogromna sredstva. Za period od osam godina, Partizan je bio dužan 17.8 miliona evra, Crvena zvezda osam, OFK Beograd sedam, a Vojvodina 1,7 miliona evra.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u