Crna Gora

OVAKO SU SVETSKI MEDIJI IZVEŠTAVALI O IZBORIMA U CRNOJ GORI: Pobedio prozapadni DPS koji uvodi zemlju u NATO

Objavljeno: 17.10.2016 | 11:09Izvor: Telegraf.rs

Uz velike tenzije, Crna Gora će verovatno ostati duboko podeljena, a njen dugogodišnji lider će se mučiti da formira većinu u podeljenom parlamentu, navodi Rojters

Zapadne agencije javljaju da preliminarni rezultati na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, na kojima je odziv bio rekordan, ukazuju da je DPS osvojio najviše glasova, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, zbog čega je podeljena zemlja suočena sa teškim pregovorima o vladajućoj koaliciji.

Demokratska partija socijalista (DPS) vodi na parlamentarnim izborima, ali se čini da nema većinu u skupštini, što znači da će “prozapadnom premijeru Milu Đukanoviću biti potrebna koalicija da bi još produžio svojih 25 godina na vlasti”, ocenjuje Rojters.

Rojters podseća da je Đukanović rekao da su izbori “istorijski izbor između bližih veza sa NATO ili Ruisjom”, ali da su birači bili podeljeni dok delimično prebrojani glasovi nagoveštavaju da će imati 36 mandata u parlamentu od 81 mesta, što znači da mu za većinu nedostaje pet mandata.

- Crnogorci su danas izašli u rekordnom broju na birališta u situaciji kada su, prema tvrdnjama, partijski i medijski veb sajtovi bili hakovani, na nekim glasačkim mestima izbilo je nasilje, a grupa srpskih državljana uhapšena je pod optužbom da su planirali oružane napade na državne institucije i funkcionere – navodi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Uz velike tenzije, Crna Gora će verovatno ostati duboko podeljena, a njen dugogodišnji lider će se mučiti da formira većinu u razdeljenom parlamentu, zaključuje Rojters.

AP javlja da je vladajuća crnogorska partija dobila najviše glasova prema nezvaničnim rezultatima, ali nedovoljno da vlada sama ili da osigura zacrtani kurs prema NATO i drugim zapadnim institucijama. Napetoj atmosferi za vreme izbora nije pomoglo hapšenje 20 ljudi osumnjičenih da su planirali politički motivisane oružane napade. Đukanović je bio suočen sa najvećim izazovom tokom 25 godina na vlasti, navodi AP.

Američka agencija prenosi da i vlada i opozicija tvrde da imaju dovoljno mandata da formiraju buduću vladu.

- Oni će imati teškoća da formiraju koalicije sa manjim strankama koje uđu u parlament, a ishod tih pregovora će odlučiti da li će zemlja krenuti ka zapadu ili se okrenuti nazad ka svom tradicionalom savezniku Rusiji – piše AP.

Prema AP-u, DPS se na parlamentarnim izborima suočen sa grupom “proruskih i prosrpskih” opozicionih stranaka “koje se žestoko protive prozapadnoj politici, a naročito NATO”. Agencija piše i da se strahovalo se da bi, kada rezultati budu obljavljeni, na ulicama Podgorice moglo izbiti nasilje između pristalica opozicije i vlade, a da vlada tvrdi da su hakeri napali nekoliko vebsajtova, uključujući sajt vladajuće stranke, dok je crnogorski ministar unutrašnjih poslova pozvao ljude da ostanju u kućama umesto da slave kada rezultati budu objavljeni. AFP javlja da “stranka crnogorskog veterana” Mila Ðukanovića vodi u “zapaljivim izborima” tokom kojih su vlasti uhapsile 20 Srba i optužile ih da planiraju napade na biračka mesta.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

– Tenzija je već bila velika zbog Ðukanovićevih planova o uspostavljanju bližih veza sa EU i NATO, a dodatno je pojačana hapšenjem 20 Srba koji su prema vlastima planirali da otmu premijera i da proglase pobedu opozicije – navodi agencija. Delimični rezultati posle 80 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je DPS dobila malo više od 40 odsto glasova, više nego dvostruko od glavne opozicione stranke Demokratski front, navodi AFP. Dve druge stranke, Ključ i Demokrate koje žele referendum o NATO, dobili su svaka po 10 odsto glasova.

– Proruska opozicija je nazvala hapšenje srpskih paravojnih pripadnika propagandom, dok Srbija postavlja pitanje tajminga – navodi AFP, citirajući izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je “neobično što se to dogodilo danas.”

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u