BiH

Vojnik Oružanih snaga BiH pozvao na silovanje novinarke, pa se izvinio!?

Objavljeno: 28.08.2016 | 21:19Izvor: Blic

Sarajevska novinarka Lejla Čolak na svom ličnom “Fejsbuk” profilu objavila je status kojim je kritikovala nošenje burke i verskih obeležja, zalažući se za to da je vera intimna stvar svakog pojedinca. Zbog takvog svog mišljenja, dobila je brojne pretnje, čak i od članova Oružanih snaga BiH.

Pretnje se kreću od toga da je treba silovati do toga da ju je potrebno „očistiti“. Tako je Mirza Džinić, vojnik Oružanih snaga BiH, reagovao na post Lejle Čolak na sledeći način: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lepu Lejlu, lično ću ga isplatiti??? Zainteresovani neka se jave u pp… “.

Nakon nekog vremena i osuđujućih reakcija na njegov post, Džinić je na svom FB profilu objavio određeno izvinjenje.

Pretnje Lejli Čolak osudili su brojni novinari i nevladin sektor.

- Banjalučki centar za ljudska prava izražava punu podršku Lejli Čolak i poziva nadležne organe da reaguju i zaštite Lejlina prava i njen fizički integritet, kao i njenu slobodu na iznošenje vlastitog stajališta, procesuirajući sve one koji su joj slali peteće poruke, sve one koji nameravaju da joj učine bilo šta nažao, kao i da spreče bilo kakav napad na nju – navodi se u saopštenju Banjalučkog centra za ljudska prava.

U ovom Udruženju navode da BiH ne sme da postane država koja ne štiti svoje građane.

- Država ima dužnost da štiti pojedince od bilo kakvog fizičkog ili verbalog nasilja. Takođe, država mora da štiti pravo na slobodu govora svim legitimnim i legalnim sredstvima. Lejla Čolak je državljanka i građanka BiH koja je izrazila svoj stav javno. Zbog svog stava ni Lejla niti bilo ko drugi ne sme da bude napadnut -  navodi se u saopštenju ove organizacije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u